I går var Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) sitt lokallag i Tromsø på plass i sentrum for å undersøke tromsøværingenes lungekapasitet.

Over 100 personer møtte opp for å få indikatorer på hvordan det står til med lungene. Gerd Henriksen (64) var en av dem som var på plass under LHL sin stand og hun var tydelig nervøs før hun skulle undersøkes.

– Jeg har røyket i omtrent 46 år, men i 2005 sluttet jeg. Sist jeg tok en slik lungetest fikk jeg beskjed om at formen min var elendig og at jeg måtte begynne å trene, forteller Henriksen og ler.

Pustetest

Hun blir tatt med inn i LHL sin bil som er undersøkelsesrommet for dagen. Testen som utføres er en såkalt Spirometri-test, eller en enkel pustetest, som gir indikatorer på lungenes og luftveienes funksjon.

Etter tre pust i maskinen er resultatet klart for Henriksen og det at hun har begynt å trene har gitt resultater.

– Jeg fikk 93 prosent og det var langt over det jeg hadde forventet. Jeg trodde det sto mye dårligere til med meg enn det, sier Henriksen.

Sykepleier Monica Wenneberg er en av dem som utfører testen på Tromsøværingene. Hun forklarer at dersom utslaget på testen er over 80 prosent er alt normalt.

– Denne blåsetesten er enkel og gir en indikasjon på at du kanskje burde sjekke deg videre hos din fastlege, sier Wenneberg.

Kan stoppe utvikling

Lokallagsleder ved LHL Tromsø, Bjørn Bjørnstad, sier at folk generelt er litt for dårlige til å sjekke hvordan det står til med lungene sine.

– Det er derfor vi kjører slike kampanjer som dette. Mange går gjerne med det de tror er en forkjølelse i flere måneder. En forkjølelse kan være my verre og faktisk starten på andre alvorlige sykdommer, sier Bjørnstad.

Wenneberg sier at en tidlig oppdagelse av eventuelt kols kan ha store påvirkninger på sykdommens utvikling

– Det er veldig mange som går med lungesykdommer uten å vite det. Vi ønsker at folk skal undersøke lungene tidligere, slik at man kan stoppe utviklingen av en eventuell kronisk sykdom, forklarer hun.

Lokallagsleder i LHL i Tromsø, Bjørn Bjørnstad, var svært fornøyd med at over 100 personer tok turen for å teste lungene sine. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Utenfor varebilen til LHL var det lang kø for å få gjennomført blåsetesten. Jorid Knutsen (til venstre) ble undersøkt. Her sammen med Solfrid Rafaelsen, medlem av LHL. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen