I slutten av oktober 2014 ble det klart hvem som stakk av med de gjeveste prisene under Europamesterskapet i naturfoto eller European championship in nature photography (GDT). Tromsøfotografen Audun Rikardsen markerte seg i konkurransen og stakk av med to andreplasser og tre tredjeplasser.

– Jeg ble den fotografen i konkurransen med flest premierte bilder. Det er utrolig hyggelig og en hedersbetegnelse. Det at jeg mottar slike priser gir meg en indikasjon på at fotografiene mine holder mål, sier Rikardsen til iTromsø.

«Auroras siste kjærlighetserklæring»

Totalt kom det inn mellom 13.000 og 14.000 bildebidrag til konkurransen, forteller Rikardsen. Bildene blir delt inn i åtte forskjellige kategorier hvorav 10 bilder blir trukket fram av en jury i hver klasse.

Et av bildene til Rikardsen som markerte seg i konkurransen med en tredjeplass er tatt ved Sørfugløya i Tromsø i vår. På bildet ser vi nordlyset som danner et hjerte over øya.

– Dette bildet har fått navnet «Auroras siste kjærlighetserklæring» på grunn av formasjonene nordlyset skaper på himmelen og at det var trolig siste dagen (14. april) den våren at det var mørkt nok til å fange nordlyset, sier Rikardsen.

– Motiverer

Naturfotografen fikk også hedersbetegnelse for et bilde av en sel som «blåser bobler». Dette bildet fikk tildelt andreplass i kategorien «under vann».

– Dette bildet er tatt på Svalbard. Det er et undervannsbilde av en leken sel som blåser bobler, forklarer Rikardsen.

I tillegg fikk han et bilde av en storkobbe på is som fikk pryde forsiden av mesterskapsboka til Europamesterskapet for naturfotografer.

– Det at jeg får priser for mitt arbeid viser med at det jeg gjør holder mål og ikke minst motivasjon og inspirasjon til å fortsette videre.

Den største premien

Rikardsen har markert seg i innland og utland og han har allerede vunnet flere priser for fotografiene sine, men han poengterer at det ikke er derfor han tar bilder.

– Det er artig å delta i konkurranser for å se hvordan man ligger an i forhold til andre fotografer. Men den største premien for meg er når jeg har jobbet lenge for å ta et bilde og endelig til slutt klarer å fanger det perfekte øyeblikket på kameraet. Det øyeblikket når man endelig får tatt bildet man har hatt en idé om lenge, det er det som er den største premien og motivasjonen, sier han.

Rikardsen jobber til daglig som biolog og professor ved Universitet i Tromsø. Han tror dette har en positiv innvirkning på fotokarrieren.

– Jeg kombinerer det å fotografere med jobb. Jeg liker å komme så nær dyrene som mulig og tenker ut litt andre vinkler enn det som er vanlig. Det er kanskje det som skiller mine fotografier fra andre, sier han.

Tredjeplass: Dette bildet som har fått navnet "Auroras siste kjærlighetserklæring", er tatt ved Sørfugløya i Tromsø. Med dette bildet kapret Audun Rikardsen en tredjeplass i Europamesterskapet i naturfoto. Foto: Audun Rikardsen Foto: Audun Rikardsen
MESTVINNENDE: Med to andreplasser og tre tredjeplasser i Europamesterskapet i naturfoto ble Rikardsen mestvinnende i konkurransen. Foto: Tine Marie Hagelin