Av jord er du kommet, til jord skal bli, men i våre dager velger mange en egen vri. Stadig flere søker Fylkesmannen om å få asken spredt et sted de har kjær, fremfor å hvile under en gravstøtte.

– Selv om jeg bare er midt i 50-årene, er det en alder der man har sett både yngre og eldre folk gå bort. Da gjør man seg noen refleksjoner selv også, sier Caspersen.

Både hun og ektemannen har besluttet at asken etter dem skal spres på fjellet Litje Kjølen.

– For meg er det en trist avslutning på livet å bli pakket ned i et hull. Vi er glad i å gå på tur og glad i marka, så det er mer i vår ånd, forklarer hun.

Flere søknader

Siden 2003 har antall søknader om askespredning gått jevnt opp hos Fylkesmannen. Fra syv saker i 2003, til 32 i 2013.

– Det er ikke en konkret plass mange søker om, og vi finner knapt to søknader på samme sted. Det er søkt på havet utenfor Tønsvika, Ringvassøya, Hillesøy og Senja, sier rådgiver Ane Karine Lillevoll hos Fylkesmannen.

Hun er en av seks medarbeidere som behandler søknadene. De fleste får ja, men hvert år dukker det opp et fåtall søknader som ikke blir innvilget.

– Vi har for eksempel fått to søknader om askespredning i Tromsøysundet. Det har vi sagt nei til, fordi det er for nært mellom fastlandet og øya, i tillegg til mye båttrafikk, sier Lillevoll.

Utenfor allfarvei

De fleste ønsker spredning til havs, men det finnes også noen som vil få asken spredt i fjellet, slik som Anne Caspersen.

– Begge deler er mulig, det forutsetter at det er i rimelig avstand fra allmenn ferdsel og bruk, opplyser Lillevoll.

Søker blir bedt om å sende kart med nøyaktig posisjon, og deretter blir det gjort en vurdering av hver enkelt søknad.

Gode minner

For Caspersen ble valget en avveining mellom det personlige og det rent praktiske.

– Ti på topp var utelukket, for å si det sånn. Det skal være utenfor allfarvei, men samtidig ønsker man jo ikke å presse sine barn opp på den høyeste toppen i distriktet. De kan jo selv være gamle når den tid kommer, sier hun.

Valget falt derfor på Litje Kjølen, og for å ha det formelle i orden, søkte ekteparet på forskudd. De har informert sine to døtre om beslutningen, og har fått full støtte for sine planer.

– En gravstein skal stelles med og besøkes, og det blir en form for arbeidsoppgave vi ikke ønsker for dem. Vi har gått mye på tur i fjellet sammen, og vil heller at de skal minnes oss på den måten, sier Caspersen.