– Dette er et godt prosjekt med tett bebyggelse tilpasset gange og sykling. Det er en innertier, sier Britt Hege Alvarstein, byråd for byutvikling.

«Konfirmasjon»

Det var daglig leder Knut Rye-Holmboe i Vervet Eiendom AS som overrakte de endelige planene for utbygging av skipsverftstomta.

Etter meglingsmøtet med Riksantikvaren i høst ble det enighet om at høydene og bygningsvolumet måtte tas ned. Det har Vervet Eiendom nå gjort og mener planene er klar for stadfesting i kommunestyret.

– Vi har holdt på i 15 år med disse planene. Når jeg nå overlater planene til byråden føles det som å føre datten til konfirmasjon, men jeg håper jeg slipper å føre henne til alters. Vær så god, det har vært en lang og strabasiøs ferd som er ved veis ende. Nå får kommunen ta den siste etappen for å få stadfestet planen, sier en lett humrende Rye-Holmboe i det planen overrekkes Alvarstein.

420 boliger

Nå skal planen gjennomgås av administrasjonen og legges ut på en begrenset høring, før byrådet og kommunestyret skal behandle den.

Det har vært stor avstand mellom partene. Riksantikvaren tillot i utgangspunktet en utbygging på 8.000 kvadratmeter, mens kommunestyret vedtok 60.000 kvadratmeter.

– Det skal bygges ut 35.000 kvadratmeter, pluss næring og parkering. Det blir inntil 420 boliger, på 70–75 kvadratmeter i snitt. Det blir en god miks av to, tre og fire roms leiligheter, sier Rye-Holmboe.

En tragedie

Britt-Hege Alvarstein tilskriver fortgang i prosessen regjeringsskiftet høsten 2013.

– Det var et stort sprik mellom oss og Riksantikvaren, men så skjedde det noe. Jeg tror at sjølråderetten til kommunen sto sterkere etter regjeringsskiftet, sier hun.

– Hva sier du til Gamlebyen Tromsø som mener planene er en tragedie fordi over 150 års industrihistorie jevnes med jorden og at det kommer boligblokker i hjertet av gamlebyen?

– Vi har betydelige miljøutfordringer på området som ikke skipsverftet klarer å håndtere. Nordøya er et bedre egnet sted for verftsvirksomhet. Vi tar vare på ni av de gamle byggene til skipsverftet og en del av slipen, så en del av industrihistorien skal gjenfortelles, sier Knut Rye-Holmboe.

INNSIGELSER LØST: Slik ser de endelige planene for Vervet ut etter at innsigelsene til Riksantikvaren er løst. Den ytterste blokka er tatt ned to etasjer, til ni etasjer. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur