Gjennom flere år har Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Tromsø jobbet med problematikken rundt hjemløse dyr. Spesielt er det katter som ofte står uten hjem og eiere, og dette ønsker både Dyrebeskyttelsen og Dyreklinikken å gjøre noe med.

– Katter har et stort formeringspotensiale. De blir tidlig kjønnsmodne og kan bli drektige mens de fortsatt dier kattungene sine. Hannkatter legger ofte ut på streifing eter en hunkatt med løpetid, sier Ingelin Kyrrestad ved Dyreklinikken Tromsø.

Bekymringsverdig

Med denne problematikken oppfordrer de derfor alle til å kastrere kattene sine. Dette for å både forhindre hjemløshet og lidelse blant dem.

– Dette kan også bidra til at antallet katter blir redusert, sier Susanne Langvad, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Tromsø.

Særlig om våren og sommeren får Dyrebeskyttelsen inn en rekke bekymringsmeldinger om katter som er blitt dumpet. Enten at de er blitt observert langs en vei, eller kattunger som er blitt dumpet i søppelkasser.

– Vi har ikke oversikter over hvor mange villkatter som fins der ute, og selv om problemet er størst sørpå, er det også et problem her i nord, sier Langvad.

Før ga eierne kattene sine p-piller slik at de ikke skulle bli gravide.

– Men dette er faktisk veldig farlig da de har alvorlige bivirkninger og kan føre til økt forekomst av kreft hos hunnkatter. Det er derfor mer skånsomt å sterilisere dem, sier Kyrrestad ved Dyreklinikken.

Identifiserer kattene

Som en fortsettelse av kasterings-kampanjen har derfor Dyrebeskyttelsen og Dyreklinikken gått sammen med en oppfordring til alle katteeiere.

– Dersom man ID-merker katten sin, vil den registreres elektronisk i Dyreidentiteten og hvis den da skulle komme bort har man mulighet til å finne ut hvem som eier den, sier Kyrrestad.

Merkingen vil skje ved at en mikrochip vil bli plassert under huden på dyret. Denne kan dyreklinikker, politiet og Dyrebeskyttelsen lese av digitalt.

– Vi anbefaler også at eierne vaksinerer kattene sine for smittsomme sykdommer så de kan holde seg friske, sier Kyrrestad.