Stadig er Tor (83) innom gravlunden på Vangberg.

– Kona mi gikk bort for tre år siden og er gravlagt her, sier Gullhav.

Etter snøsmeltingen

Men det er ikke synet av en velstelt gravlunder som møter ham når han besøker gravlunden til sin avdøde kone.

– Med en gang man kjører inn her ser man flere gravplasser som ikke ser ut. Gamle blomster er ikke fjernet fra gravene, og man ser rett og slett at de ikke har blitt tatt vare på etter vinteren. Noen av gravene har også dype hull slik at man nesten ser kista som ligger under, sier Gullhav.

– Det er skammelig at det skal se slik ut, legger han til.

Verst nå

Han forteller at det derimot ikke alltid har sett ut slik.

– Det skjedde først i år når snøen gikk vekk at jeg så hvor ille det var her. Jeg lurer på hvorfor ikke de kan gjøre det fint her etter vinterstid, spør han overfor iTromsø.

– Jeg har aldri opplevd at det har sett så ille ut her før, slik som det gjør nå.

– Altfor tidlig

Kirkeverge i Tromsø kirkelige fellesråd, Kristin Meløe forstår reaksjonen.

– Men vi har så vidt bikket mai, og vi har derfor ikke begynt med utearbeidet ennå. Det er for tidlig å forvente at det skal være gjort allerede nå med det væromslaget vi har om dagen med både sol og snø om hverandre, sier Meløe.

– Hadde vi tatt tak i det nå, og så hadde det snødd igjen, hadde vi endt opp med å gjøre arbeidet på nytt igjen, legger hun til.

Lite kapasitet

Hun forteller også at det er vanlig at gravene ser ut som hauger.

–Det skal være gravhauger på de gravene som ble tatt i bruk på senhøsten eller på vinteren. Men med tiden vil jorden synke mer i plan med terrenget, sier hun.

Hun forteller også at Tromsø kirkelige fellesråd har fått redusert driftstilskudd fra kommunen, noe som går utover arbeidskapasiteten deres.

– Vi får mindre nå enn for fem år siden. Vi har 22 gravlunder i kommunen, og bare åtte personer forestår og steller 400 gravlunder i året. Vi har lite med kapasitet, og vi har ikke økonomi til å ansette flere, sier Meløe.

– Men i henhold til loven har kommunen plikt til å finansiere grunnleggende stell. Vi klager hele tiden til kommunen at vi ikke får nok penger, sier hun.

Visne blomster er noe av det som blant annet ikke er fjernet fra gravene etter vinteren. Foto: Katharina Mila Hesby
Gullhav forteller at hullene i jorda, gjør at man nesten ser helt ned til kista. Foto: Katharina Mila Hesby
Kirkeverge ved Tromsø kirkelige fellesråd, Kristin Meløe, forteller at det er altfor tidlig å begynne arbeidet med å stelle gravene nå. Dette kan forventes å bli gjort når snøen er smeltet helt bort, nærmere sankthans. Foto: Katharina Mila Hesby