De siste to ukene har nemlig råvareprisen på strøm vært på under 8 øre per kilowattime. Det kan vi takke søringenes dårlige sommer for.

– Vi er ganske avhengige av værsituasjonen i Sør-Norge når det kommer til strømprisen. Det skyldes at det er der de store vannkraftverkene ligger, og siden de har hatt et relativt stabilt mildt og fuktig vær helt siden  oktober i fjor har det vært med å gi oss en svært lav strømpris, forklarer Stig A. Hanssen, markedsdirektør i Ishavskraft.

– Så det hjelper ikke på strømprisen at vi har en dårlig sommer her i Tromsø?

– Litt hjelper det, men en dårlig sommer i Sør-Norge hjelper mye mer. Det kan jo være litt frustrerende at det regner i bøtter og spann her oppe dersom strømprisen går opp, humrer Hanssen.

Stabile priser

Allerede i september i fjor kunne Hanssen spå stabile og lave priser med mellom 25 og 30 øre per kilowattime gjennom hele året. Denne trenden har han tro på at vil fortsette.

– Det er aldri noe jeg tør å garantere, da jeg dessverre ikke har kontroll på været. Men summen av det vi vet nå og de tolkningene vi gjør for tiden fremover tilsier at man vil kunne ligge på mellom 25 og 30 øre per kilowattime både ett, to og tre år fremover, sier Hanssen.

Slik det ser ut nå har vi nemlig et kraftoverskudd som ser ut til å holde strømprisene lave en lang periode framover.

– Det er jo når kulden virkelig banker på døra at man bruker mer strøm. Da vil vi kunne oppleve kortere perioder med høyere strømpris, men et kraftoverskudd vil kunne bidra til at årsprisen for 2016 fremdeles lander under 30 øre/kWh.

Stadig lavere

– Vi har hatt en synkende pris på strømmen over flere år, og de siste to ukene har den vært lavere enn den har vært de siste 15 årene. Vi er rett og slett på et bunnivå nå, sier Hanssen.

Normalprisen i perioden 2008–2012 var ifølge Hanssen på godt over 30 øre per kilowattime, mens den de siste tre årene har gått stabilt nedover.

– Å tenke på pris per kilowattime er noe de færreste egentlig gjør. Man ser mer på hvor mye man betaler i strøm i løpet av en måned eller ett år. Det gir også et mye mer korrekt bilde på strømregningen for den vanlige forbrukeren, da man kan få korte perioder med høye priser, for eksempel på grunn av veldig kaldt og tørt vær. Når man jevner det ut med svært lave priser på sommeren – slik vi har nå – ender det opp i en veldig hyggelig strømpris når man ser hele året under ett, sier Hanssen.