Før helgen signerte Troms Kraft AS og svenske Jämtkraft AB en avtale som innebærer at vår lokale leverandør får opsjon på å kjøpe tilbake kraftverkene Skibotn og Lavka. Prisen er satt til 370 millioner kroner.

Vakte oppsikt

Det er 3–4 år siden det svenske kraftselskapet kjøpte en tredel av aksjene i datterselskapet Troms Kraftforsyning og Energi AS som forvaltet eierandelene i Nordkraft AS (33,33 prosent), Salten Kraftsamband AS (SKS) med 23,67 prosent samt Skibotn og Lavka med 100 prosent.

Ifølge Semmingsen skal kjøpet finansieres ved salg av eierandelene i SKS til nettopp Jämtkraft AB. Det skal innbringe rundt 870 millioner kroner i kassa. Av dette sitter Troms Kraft igjen med 580 millioner kroner.

– Transaksjonene vil gi oss en positiv kontantstrøm på rundt 210 millioner kroner. Det er penger som skal brukes til å redusere konsernets gjeld.

Snakke med eierne

Semmingsen understreker at det er eierne – Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent) som har siste ord i saken.

– Men i den forbindelse har det vært allment kjent at våre eiere lenge har ønsket å kjøpe tilbake Skibotn og Lavka Kraftverk. Jeg er ikke i tvil om at det kan være i TKs interesse å få gjennomført et slikt tilbakekjøp.

Omstrukturering

Opsjonen er en del av en større omstrukturering i Troms Kraftforsyning og Energi der det også inngår at Jämtkraft kjøper samtlige aksjer i SKS.

– Dette har vært et ønske fra begge parter. Vi og Jämtkraft har i lang tid diskutert denne muligheten. Vi er meget fornøyd med avtalen. Salget av SKS-aksjene bidrar til å redusere gjelden til Troms Kraft-konsernet, noe som har vært et mål for oss, sier Semmingsen.