Ulla Dorte Mathisen, foretakstillitsvalgt fra Den norske legeforeningen ved Universitetssykehuset Nord-Norge, uttrykker sterk skepsis til sykehusstyrets vedtak om å bygge ut i en fase for å spare penger og redusere risikoen i prosjektet.

– Vi har allerede for lite senger sånn som det er nå, og vi har stadig overbelegg. Senger vil det bli enda færre av under utbyggingen. Det blir rett og slett for dårlig plass til pasientene, sier hun.

Uheldig løsning

Mathisen forteller at legestaben ved sykehuset har deltatt på flere møter hvor utbyggingen har blitt diskutert.

– Temperaturen har vært høy. Vi mener at den løsningen som styret og Helse Nord nå går inn for ikke er god for pasientene. Det medfører en fare for uheldige hendelser, da særlig med tanke på infeksjonsfare.

Ifølge Mathisen vil nemlig svært mange av de indremedisinske pasientene stues i et eget indremedisinsk område under utbyggingen og oppussingen.

– Det vil også føre til mindre bufferkapasitet med tanke på å kunne legge pasienter på korridor, utdyper hun.

Blir ikke hørt

Den siste tiden har det stormet rundt UNN-ledelsen. 42 overleger har sendt en felles bekymringsmelding om ledelsen til Helse Nord RHF. En sentral del av kritikken var at faglige bekymringer ikke blir tatt høyde for. Det opplyser Mathisen også har vært tilfelle i denne saken.

– Vi blir ikke tatt på alvor eller hørt. Vi har sagt fra, men det blir snakket vekk og bagatellisert, sier hun, og fortsetter:

– Jeg er kjempebekymret for hvordan dette kommer til å gå.

– Mer enn penger

Styrets og Helse Nords beslutning om å bygge ut den nye fløya samtidig som den gamle renoveres, ble begrunnet med at det ville redusere byggetiden med 18 måneder og samtidig redusere kostnadene med 53 millioner kroner. Noe som kommer godt med i en periode hvor sykehusledelsen strammer inn budsjettet for å få til utbyggingen av et nytt diagnosesenter ved sykehuset.

– Det handler likevel ikke bare om penger. Ved å korte ned byggetiden vil vi minimere påkjenningene på pasienter, pårørende og ansatte. Påkjenninger som nødvendigvis følger med det å bygge ut mens vi er i drift, sier UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.

Lytter til ansatte

Direktøren ønsker også å forsikre om at pasientenes sikkerhet vil bli ivaretatt under utbyggingen.

– Det det er snakk om er en gastro- og nyrepost. Løsningen er nøye gjennomtenkt og kontrollert, sier han.

Han medgir likevel at Mathisen har rett i at antallet senger vil bli redusert og at bufferkapasiteten vil være tilnærmet ikke-eksisterende.

– Vi er fullstendig klar over problemet, og vi er like fortvilet som legestaben, sier han.

Årsaken til sengemangelen ved sykehuset har tidligere blitt tilskrevet manglende kapasitet i Tromsø kommune til å ta imot utskrivingsklare pasienter. UNN-ledelsen har sendt bekymringsmelding på forholdet til Helse-Nord, Tromsø kommune og Fylkeslegen.

Ifølge Ingebrigtsen er det viktig for ledelsen å få innspill fra de ansatte. Det gjelder alle yrkesgrupper, og han ønsker at alle skal bli hørt.

– Men det er enkelte ganger helt nødvendig å gjøre prioriteringer, og det blir ikke alltid løsninger alle ønsker. Det er min jobb som direktør å balansere de ansattes ønsker og fordringer fra eierne, sier han.

ENFASEUTBYGGING: Det har blitt besluttet at den nye A-fløya ved Universitetssykehuset Nord-Norge skal bygges samtidig som den gamle fløya pusses opp. Det får Legeforeningens foretakstillitsvalgte ved UNN, Ulla Dorte Mathisen, til å reagere. Foto: Ronald Johansen