28. april i år mottok legenes tillitsvalgte ved avdelingen, Derk Avenarius, en skriftlig advarsel fra sykehusadministrasjonen. Dette skal ha skjedd som en følge av at ledelsen 21. november i fjor mottok en bekymringsmelding om Avenarius’ oppførsel - noe svært mange av legene på avdelingen nå reagerer på.

I et brev til ledelsen, som er undertegnet av nesten alle avdelingens leger, skrives det at de stiller seg sterkt avvisende til grunnlaget for at den tillitsvalgte utsettes for en såpass sterk reaksjonsform fra UNN-ledelsen, mens de samtidig uttrykker bekymring for at deres tillitsvalgte forsøkes kneblet.

Kan miste jobben

En av dem er overlege Christer Amundsen, som forklarer at en slik advarsel er svært alvorlig.

Får man mer enn én kan man risikere å miste jobben.  I dag kan man ta livet av en pasient ved en feil og fortsatt få praktisere. Det er en meget kraftig reaksjon, sier han.

Overlege Signe Forsdahl  og Gunnar Oltmanns  stiller seg også kritiske til ledelsens valg av reaksjonsform.

– Vi har full tillit til Avenarius. Det som gjøres mot han nå er uberettiget og bygger på en konflikt med ledelsen. Denne saken gjelder oss alle, sier Forsdahl.

– Siden han tar våre bekymringer på alvor og tar dem opp med ledelsen, er det han som tas. Advarselen oppleves å bli brukt som represalie, legger Oltmanns til.

Personalkonflikt

Ifølge flere leger ved avdelingen skal omstendighetene rundt bekymringsmeldingen bunne ut i en tidligere personalkonflikt.

I brevet vises det til at Avenarius, som legenes tillitsvalgt, ved flere anledninger kritiserte forhold rundt en tidligere avdelingsleder. Dette skal være den underliggende årsaken til prosessen som endte i advarselen.

– Det er personalkonflikter som legges til grunn. Noe som er forholdsvist banalt, forteller Amundsen.

– Jeg kan ikke se at det foreligger noe som helst grunnlag for å gi en advarsel i dette tilfellet, utdyper overlege Sven Weum.

Truer vervet

I brevet legene har sendt vises det til at prosessen som har ført til den strenge reaksjonen fra UNN-ledelsen utfordrer fundamentale forhold rundt tillitsvalgt-rollen.

– Det er veldig bekymringsverdig. Den tillitsvalgte har jo kun gjort jobben sin på en saklig måte og løftet fram våre saker, men nå knebles han. Det fremstår som vanskelig for ledelsen å skille person fra verv, sier Oltmanns.

Kommunikasjonssjef Hilde Pettersen ved UNN opplyser at  de ved sykehuset ikke kan kommentere saken. Ulla Dorthe Marthinsen, tillitsvalgt for alle legene på UNN, opplyser at hun kjenner til saken, men ønsker heller ikke å kommentere saken.

Oppgitt

Avgjørelsen om å gi Røntgen-legenes tillitsvalgte en formell advarsel bidrar kun til å destabilisere arbeidsmiljøet på avdelingen, mener Derk Avenarius selv.

Det er uklokt å rake opp i disse konfliktene igjen. Vi har slitt med arbeidsmiljøet på avdelingen lenge. Det ville vær langt klokere å henlegge hele saken. Det handler om å legge den vonde tiden bak oss. Istedenfor skjer altså dette, sier han oppgitt.

Ifølge den tillitsvalgte oppleves hele situasjonen som urettferdig.

– Jeg er selvfølgelig uenig i avgjørelsen. Dette er ganske alvorlig - det er det nest sterkeste reaksjonsmidlet ledelsen har. Det neste er oppsigelse, sier han.

Ifølge Avenarius betyr advarselen kort og godt at ledelsen ikke liker fremferdens hans, og at de passer på.

Paradigmeskifte

Avenarius forteller at avdelingen har vært en usedvanlig fin arbeidsplass, men medgir at det har endret seg de siste årene.

– Det har vært en veldig tung periode med en dysfunksjonell ledelse, forklarer han.

– Har du vurdert å gi opp vervet som tillitsvalgt?

– Det vurderes kontinuerlig. Men jeg har fått meget god støtte av de jeg er tillitsvalgt for, og det er jo det som er viktig. Jeg står ikke alene i dette her, svarer han.

Han forteller likevel at advarselen ikke har gjort jobben som tillitsvalgt lettere.

– Vi har alltid vært litt utsatte, ettersom vi fronter mange saker ledelsen kanskje ikke liker. Dette gjør det ikke lettere for oss, sier han.