Det har siden i fjor stormet rundt Imera AS og eier Pål Bergs planer for utbygging av Kvaløyvegen 156. I dag behandles planforslaget i kommunestyret.

Da planarbeidet begynte i 2012, var det snakk om å bygge en større butikk på mellom 2.300 og 2.400 kvadratmeter og kontorbygg på 1.500 kvadratmeter. Da planen ble lagt fram for byrådet 21. mai 2014, som anbefaler kommunestyret om å vedta planforslaget, var størrelsen på kontorlokalene økt fra 1.500 kvadratmeter til 10.000 kvadratmeter.

– Falske premisser

I innstillingen til kommunestyret, opplyses det at området i gjeldende reguleringsplaner er regulert til industri og friluftsområde, og at planforslaget endrer gjeldende regulering. Dermed er ikke planforslaget i samsvar med kommuneplanen.

Byrådet opplyser videre i innstillingen at det ble gjort en politisk beslutning om å tillate omreguleringen, da lokalene i dag står delvis tomme og har vist seg umulige å leie ut til industriformål.

Dette, sammen med at eiendommen vurderes som skjemmende for området rundt, har blitt brukt som grunnlag for å tillate den ekstensive utbyggingen. Det reagerer flere tidligere leietakere iTromsø har vært i kontakt med på.

– Det stemmer ikke. Den politiske beslutningen er gjort på falske premisser. Jeg ble nærmest bedt om å flytte, og jeg er ikke den eneste, opplyser Reidar Flemming Olsen, eier av Vangberg Boligutvikling AS, og tidligere leietaker i Kvaløyvegen 156.

– Lot det forfalle

Ifølge Olsen, som inngikk leieavtalen da Imera AS var eid av Bjørn Grinde, begynte forfallet av lokalene etter at Pål Berg kjøpte Imera i 2008.

– Det ble ikke vedlikeholdt. Det var flere vannlekkasjer og det ble dumpet bygningsmasse og annet søppel utenfor byggene. Jeg tok opp forholdene flere ganger, men fikk beskjed om at jeg kunne flytte om lokalene ikke var tilfredsstillende, forteller han.

Frode Hind, som sammen med sin kone Elin Hind, driver Lefsekjerringa AS, forteller at også de opplevde å nærmest bli presset ut av sitt treårige leieforhold med Imera.

– Det startet veldig greit i 2011, men vi oppdaget raskt at det var feil med ventilasjonsanlegget. Om vinteren var det forferdelig kaldt, og om sommeren var det kokvarmt. Vi tok det opp flere ganger, men Berg avfeide det gang på gang, sier han.

Tor Bertheussen, som driver Bertheussen Blikkenslager AS, som har leid i lokalene i snart åtte år, forteller at det har vært utfordrende.

– Selv om vi hadde to etasjer over oss, var det lekkasjer i taket. Jeg har en del datastyrte maskiner, og måtte dermed hele tiden være obs på hvor det dryppet, forklarer han.

Bertheussen forteller videre at han gjentatte ganger forsøkte å få en ordentlig langtidsleiekontrakt på plass, men at Imera kun ga tidsubestemte kontrakter.

– Jeg spurte hva som foregikk da Imera begynte å måle opp lokalene til planarbeidet, og fikk da beskjed om at jeg måtte ut over nyttår. Da orket jeg ikke mer, sier han.

Utleievansker

Tidligere eier av Imera AS og den omstridte eiendommen, Bjørn Grinde, stiller seg også undrende til at Imera nå har utleievansker.

– Da jeg solgte var vi omtrent fullbooket, og flere av leietakerne ønsket å forlenge kontraktene med fem til ti år, I tillegg var det flere nye leietakere på vei inn i lokalene, sier han.

Olsen og Hind forteller også at de har vanskelig for å se for seg at Imera har vanskelig for å fylle lokalene.

– Lokalenes plassering er helt ypperlig, og selv om prisen er over gjennomsnittet i byen, var det overkommelig. Det var stadig folk innom og lurte på om det var ledig her, forteller Hind.

Imera: – Dette er en svertekampanje

Pål Berg, som eier Imera AS, avviser at han forsøker å forlede kommunen i byggesaken.

– Jeg prøver ikke å fryse ut leietakere for å få byggetillatelse. Etter at store leietakere som Handicare AS forlot bygget, har vi hatt masse ledig areal.

– Hvorfor sa Handicare opp leieavtalen?

– De trengte nye og oppgraderte verkstedslokaler, og det kunne ikke vi levere til dem, svarer Berg.

Regionsjef i Handicare, Odd Magne Olsen, ønsker ikke å kommentere leieforholdet.

Berg reagerer også på påstandene om at han bevisst har latt lokalene i Kvaløyvegen 156 forfalle.

– Det var kun Lefsekjerringa som hadde vannlekkasje i sine lokaler, og da fikk vi rørlegger ut dit dagen etter det ble oppdaget, sier han.

At Bertheussen også opplevde vannlekkasjer, tilskriver Berg at andre leietakere har tatt inn bilene sine for å tine av dem om vinteren i etasjen over.

– Det er et problem vi har hatt. Vi har òg slitt med at leietakere ikke gjør opp for seg og forsøpler på eiendommen. Blant annet har det blitt levnet biler og avskiltede campingvogner der, som vi senere har måtte flytte for egen regning, forklarer han.

Ifølge Berg har de hatt store problemer med leietakerne, og det viser regnskapet deres.

– Økonomisk går det rett og slett dårlig, sier han.

Han mener kritikken som rettes mot ham og Imera er en del av en svertekampanje i regi av Vangberg Boligutvikling, som skal bygge ut et boligfelt like ovenfor Imeras eiendom.

– Her ser man hvordan Vangberg boligutvikling prøver å legge opp til en sak for å sverte meg rett før planen skal opp i kommunestyret, sier han.

Olsen i Vangberg boligutvikling avviser dette.

– Vi ønsker kun at planen for Kvaløyveien 156 skal fremgå på en demokratisk måte. Når det står i sakspapirene at årsaken til at de får utvide i planforslaget er manglende utleiemuligheter, så stiller jeg meg undrende til hvorfor jeg ble bedt om å flytte. Det er jeg ikke alene om, sier han.

Berg på sin side forteller at de som har ønsket å leie, har fått lov til det, men han legger heller ikke skjul på at det har vært et ønske hele veien å få oppgradert eiendommen.

– Jeg tror også politikerne ser at området bør ha en helt annen profil enn det har i dag. Med den utviklingen som skjer på hele sørøya, trenger man noe annet enn en utdatert industrieiendom, utdyper han.

Allerede i 2009 var Berg i møter med kommunen vedrørende en prinsippavklaring for eiendommen, hvor han ønsket den omregulert, men det daværende politiske styret ønsket å beholde industrireguleringen.