BISPEGÅRDEN: Planene på å fortette området rundt Bispegården har møtt massiv motstand fra flere hold.

Det er grunneierne Opplysningsvesenets fond (OVF) og Clemens Eiendom som ønsker å bygge fire-fem boenheter i parken sør for bispegården.

Fredes formelt

Blant andre biskop har Olav Øygard, Troms fylkeskommune og flere arkitekter tatt til orde for å stoppe planene på boligbygging.

Professor i teologi ved Universitetet i Oslo, Øyvind Norderval, er den siste i rekken av kritikere. Han foreslår sågar at bispegården – og parken utenfor – skal fredes formelt mot videre utbygging.

– Bispegården er en grønn lunge med et staselig bygg som har en særegen historie bak seg, og slik bør det fortsatt forbli, så derfor må man gå til aksjon, sier han til iTromsø.

Han viser til at bispegården har vært alt fra bispesete til regjeringsbygg i løpet av de 90 årene bygget har stått.

Regjeringskvartal

– I 1940 ble eiendommen sentrum for regjeringen i mai og juni, og alle departementene hadde sine kontorer her. Her ble det siste statsråd holdt 7. juni 1940 før kongen og kronprinsen dro over til England. Slik sett er det ikke bare et viktig kraftsentrum i Tromsø, men for hele nasjonen, sier Norderval.

Han er svært kritisk til argumentasjonen fra grunneierne, som han mener bommer kraftig. Ifølge OVG/Clemens eiendom skal fortettingen og boligbyggingen finansiere en tidligere oppgradering av selve bygget fra 2011, da bispegården ble omgjort til å kun inneholde kontorer.

Kritisk til planer

– Planene den gang var ikke offentliggjort, og saken skulle allerede da ha vært meldt inn for antikvariske myndigheter. Derfor er det svært viktig at en videre rasering av eiendommen ikke får finne sted, sier Norderval.

Han er også svært kritisk til uttalelser fra grunneier om at en utbygging skal skje «nennsomt» og at man skal ta hensyn til området.

Barndomshjem

– Det skal bygges fire-fem boliger på sørsiden av tomten, men meget «nennsomt». Ingenting kan gjøres «nennsomt» der, det vil uansett utgjøre et hærverk på eiendommen, sier han.

Selv har han bodd i bygget da hans far, «ishavspresten» Monrad Norderval, var biskop i Nord-Hålogaland mellom 1961 og 1972.

– At jeg har bodd der en gang i tiden, har knapt noe med saken å gjøre, bortsett fra at det trigger mitt engasjement. Men det var et fantastisk sted å vokse opp, sier Norderval.

LES OGSÅ: – Bispegården bør ha de omgivelsene den har i dag

Både privatpersoner og myndigheter kan foreslå fredning, men det er Kulturdepartementet som formelt vedtar en slik. Fredning er det strengeste bygningsvernet som finnes i Norge, og det stiller blant annet krav om at alle endringer unntatt vanlig vedlikehold må godkjennes av kulturvernmyndighetene.

KRITISK: Øyvind Norderval. Foto: Helge Matland