I 2014 besøkte ungdomsorganisasjonen Juvente 33 dagligvarebutikker og to vinmonopolbutikker i Tromsø. Mindreårige fikk kjøpt alkohol hos 16 av butikkene, deriblant Vinmonopolet på Jekta.

Det var leder Jarl Brage Isaksen i Juvente Tromsø som testet butikken.

– Jeg tok med meg en flaske sprit og stilte meg i kassakøen. Mannen i kassa spurte om legitimasjon. Jeg ga han gyldig legitimasjon som viste at jeg var 17 år og sa også at jeg var under 18 år. Han så på legitimasjonen, men lot meg likevel kjøpe spritflaska, sier Isaksen til iTromsø.

– Beklagelig

Butikksjef Stig Skogeng sier at en slik aldersglipp ikke skal få skje.

– Jeg kjenner rapporten fra Juvente og vet at de hevder at de har fått kjøpe alkohol til tross for at personen var for ung. Om det stemmer er det svært beklagelig og ikke en ting som skal kunne skje, sier Skogeng.

Etter at han fikk se rapporten har han prøvd å få avdekket hva som kan ha skjedd, men har ikke klart å få klarhet i hendelsesforløpet. Han ser imidlertid ingen grunn til å så tvil om Juventes påstand og legger seg flat.

Strenge rutiner

– Har det skjedd en menneskelig glipp her så er det bare å beklage. De ansatte skal be om legitimasjon dersom de er i tvil om alderen – punktum, sier han.

De ansatte i butikken er skolerte i hvordan man skal sjekke alderen på kundene. Dessuten gjennomføres det regelmessige tester av hvordan dette fungerer.

– Vi har anonyme testpersoner inne i butikken minst to ganger i måneden for å sjekke om vi følger rutinene, sier Skogeng.

Tøffere enn nødvendig

Butikken på Jekta har sågar innført strengere rutiner enn Vinmonopolets sentrale retningslinjer.

– Vi er pålagt å sjekke alderen på dem vi tror er under 25, men vi har internt i butikken satt grensa ved 30 år, sier han.

Testet i alle fylker

2014 var det åttende året på rad at Juvente testet dagligvarebransjen for salg av alkohol til mindreårige. Alle landets fylker ble kontrollert og 331 av de totalt 902 butikkene som ble testet, solgte alkohol til Juventes mindreårige.

Juvente Tromsø skal snart ut på nye testrunder.

– Vi ønsker at det blir tatt flere prøver av butikkene og at det blir strengere sanksjoner mot dem som selger alkohol til mindreårige, sier Isaksen.

Leder Jarl Brage Isaksen i Juvente Tromsø fikk kjøpt sprit på Vinmonopolet på Jekta, selv om han var 17 år.