I formiddag møtes partene, kommunen og riksantikvaren, for å finne en løsning på floken om verftstomta ved Skansen. Fylkesmannen i Troms leder meglingen.

God start

Både Troms fylkeskommune og riksantikvaren har kommet med innsigelser til reguleringsplanen. Innsigelsene går på volum på utbyggingen og plasseringen av byggene.

Siden Skansen er fra middelalderen er det riksantikvaren som ivaretar verneinteressene, med fylkeskommunen som bisitter. Riksantikvaren slo an en optimistisk tone på formøtet til meglingen.

– Vi har hatt gode samtaler med arkitekten for utbyggingen og vi tror vi kan lykkes med å komme i land, med noen justeringer. Vi tror denne saken kan ende med enighet, på alle mulige måter, sier riksantikvar Jørn Holme.

– Da har vi et godt momentum, slår fylkesmann Bård M. Pedersen fast, før partene gikk på befaring på Skansen.

Høy nasjonal verdi

Kommunestyret har vedtatt et utbyggingsvolum på 60.000 kvadratmeter, mens riksantikvaren har tatt til orde for at det bare kan bygges 8.000 kvadratmeter, det som i dag er bygningsmassen på verftsområdet. Nå har riksantikvaren endret oppfatning.

– Skansen er i utgangspunktet et festningsverk fra tidlig på 1200-tall av svært høy nasjonal verdi. Det handler om å tilpasse bygningsmassen på Skansen på en best mulig måte. Volumet er greit, det er mer arronderinger vi har synspunkter på, sier Holme.

Heldig grep

Til iTromsø sier riksantikvaren at det handler om plassering av byggene og justering av høyder og bredder. Det betyr at riksantikvaren er enig med Fortidsminneforeningen i Tromsø om at de høyeste byggene plasseres på land, og ikke ute i sundet som utbyggeren ønsker.

– Dette vil være et heldig grep for Skansen og Tromsøbrua. Det er ikke et godt grep å la bygningsmassen følge brusilhuetten, sier Jørn Holme.