Det er den mer eller mindre enstemmige marsjordren som ble gitt fra kommunestyret.

Foranledningen var rapporten fra kommunens kontrollutvalg som avdekket en rekke kritikkverdige forhold i Brann og Redning.

– Jeg har ikke vært borte i noe lignende tidligere og forhåpentligvis vil jeg ikke komme bort i noe lignende i fremtiden heller, sier Elisabeth Steen (Arbeiderpartiet) som leder kontrollutvalget.

Innskjerpede regler

Hun sier at det nå må en skikkelig opprydning på plass.

– Vi må få ting på stell når det gjelder anskaffelser, bierverv til de ansatte og arbeidsmiljøet må bedres, sier hun.

Ifølge henne er det uakseptabelt at en kommunal enhet ikke følger reglene for offentlig opphandling og anskaffelser. Dessuten er det viktig for tilliten til kommunen at regler følges.

– Det gjelder ikke minst rutinene og reglene for bierverv. De må være svært ryddige, sier Steen.

Hennes partikollega Kristin Røymo sier at byrådet nå må rydde opp i det hun beskriver som en ukultur som kan få svært alvorlige konsekvenser.

– Det handler ikke bare om én ting, men om flere. Det er en rekke brudd på mange regelverk, sier hun.

– Bør det få konsekvenser for brannsjefen?

– Jeg kan ikke som kommunestyrerepresentant si noe om en personalsak. Det må være opp til byrådet å gjøre den jobben, sier Røymo.

Manglende tillit

Ingen andre iTromsø snakker med ønsker å si noe offentlig om brannsjefens fremtid, men mange er kritiske til hvordan Nils Ove Sollid har skjøttet sine bierverv.

– Det vil være veldig vanskelig å gjenopprette den nødvendige tilliten til ham igjen, sier én representant.

– Byrådet må være veldig tydelig på at vi ikke aksepterer en slik rolleblanding som vi har vært vitne til, sier en annen.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp) sier at ikke heller hun kan si noe konkret om hvordan rapporten fra kontrollutvalget skal omsettes i praksis på Brann og Redning.

– Det jeg kan love er at vi skal rydde opp og det er en prosess som vi allerede har satt i gang, sier hun.

Ifølge byråden vil en rekke området få en kritisk og omfattende gjennomgang.

– Vi skal innskjerpe reglement og rutiner, vi skal se på organiseringen av enheten — og vi skal selvfølgelig ta tak i arbeidsmiljøet og forholdene for medarbeiderne, sier Alvarstein.

Brannsjef Nils Ove Sollid har takket nei til å uttale seg om rapporten.