RÅDHUSET: De fleste som har fulgt Tromsøpolitikken tett de siste årene, har fått med seg at det hersker ulike synspunkter på hvordan parlamentarismen har fungert i praksis. Kommunestyret vedtok i høst å gjennomføre en evaluering av systemet, som har vært heftig debattert både internt i partigruppene, åpent i media og i kommunestyret. Nå er rapporten rett rundt hjørnet.

– Vi regner med å levere den til styringsgruppa 2. februar. Styringsgruppa vil deretter jobbe videre med den for å lage en innstilling til kommunestyret, sier statsviter Marcus Buck.

Les også: Parlamentarisme og åpenhet.

Stridens kjerne

Sammen med Uit-kollega Tord Willumsen og Hans-Petter Saxi fra Universitetet i Nordland, vant han anbudsrunden og kunne starte arbeidet med evalueringen i oktober i fjor.

– Det er viktig å få frem at rapporten ikke er for eller imot parlamentarisme. Det er faglig sett for komplisert å evaluere om det er en suksess eller fiasko i løpet av så kort tid. Det som er bakgrunnen for evalueringen, er at det er uenighet om hvordan parlamentarismen skal og bør fungere, sier Willumsen.

Stridens kjerne har blant annet vært maktfordelingen mellom byråd, komiteer og kommunestyret. Opposisjonen føler de er spilt ut på sidelinjen av et maktarrogant byråd, som de mener kan tvinge gjennom store omstillinger uten noen diskusjon på forhånd.

– Politikerne slår hverandre i hodet med demokratibegrepet, og beskylder hverandre for å opptre udemokratisk. Det er mye bastante oppfatninger om hvordan parlamentarismen fungerer, men i virkeligheten er den mer fleksibel enn slik mange velger å tolke den, sier Buck.

Les også: Tidligere Tromsø-politiker refser parlamentarismen.

Gir svar

Med rapporten håper trioen å kunne gi både politikere og administrasjon noen pekere som kan roe gemyttene, og gi svar på en del uavklarte spørsmål. Mye arbeid er lagt ned i rapporten, der også kranglefantene selv har bidratt.

– Vi har gått bredt ut, og har intervjuet både gruppeledere, byråd, ordfører, varaordfører samt en del mindre sentrale politikere. Det samme gjelder kommunaldirektører, saksbehandlere og fagforeninger. I tillegg er det gjennomført fire spørreundersøkelser, sier Willumsen.

Både han og Buck forventer at rapporten vil skape debatt når saken kommer opp i kommunestyret.

– Dette er jo noe kommunestyret diskuterer selv om det ikke er på dagsorden, så det vil jeg tro. Jeg håper også at det en offentlig debatt - dette er et viktig spørsmål for velgerne å ta stilling til, sier Willumsen.

AVSLUTTER: Om kort tid vil Tord Willumsen, Marcus Buck og Hans Petter Saxi avslutte arbeidet med å evaluere parlamentarismen i Tromsø. Foto: Ronald Johansen
AMPERT: Det har tidvis vært ampert i kommunestyret, og Arbeiderpartiets Kristin Røymo er en av flere i opposisjonen som har satt spørsmålstegn ved måten parlamentarismen fungerer på. Foto: Tom Benjaminsen