De var 60 russ fra Kongsbakken videregående skole som trosset vær og vind for å samle inn penger til Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon, Krafttak mot kreft.

– Jeg fikk nylig vite at en i familien min har fått kreft, så det gir ekstra motivasjon for å gå denne runden litt lenger i dag. Dette er en sak jeg virkelig brenner for, sier Brage Karde Valdermo (18) til iTromsø torsdag kveld.

Han var den siste, av sine medruss på Kongsbakken, som var ute og samlet inn penger torsdag kveld.

– De fleste ga seg rundt klokken åtte, da de hadde holdt på i vel en og én halv time med å samle inn penger. Brage var den aller siste som kom inn, sier aksjonssjef ved Kongsbakken, Silje Helsing Følkner.

Hun forteller at årets russ har gjort en kjempebra jobb.

– Selv med et slik vær som dette, så var engasjementet på topp blant alle, og selv om de frøs, så var de alle veldig positive, sier hun.

Stor giverglede

Brage dekte boligområdet rundt Hålogaland Teater.

– Jeg opplevde at alle var svært villige til å støtte kreftsaken for de synes at det er en viktig sak. Og selv om ikke folk har all verdens kontanter på seg om dagen, så skulle de uansett støtte saken online, sier Brage.

Og ikke bare var givergleden stor blant de voksne.

– Det var noen foreldre som oppfordret barna sine til å støtte saken. Da tok barna fram sparebøssene sine og bidro.

– Jeg føler at givergleden har vært stor i dag, sier Brage som ved nitiden fikk skyss av russepresidenten og aksjonssjefen. Nå var han ferdig for dagen.

– Russen har virkelig stått på i det været her, sier russepresident Nikolai Winsnes.

Slår tidligere rekord

Geir Hevneskjel Ringvold i Kreftforeningen forteller til iTromsø at russen virkelig har gjort seg fortjent til skryt.

- Rundt 300 stykker har vært bøssebærere i dag. Det er helt utrolig bra, og aldri før har Krafttak mot kreft hatt så mange bøssebærere ute før, sier Ringvold.