I løpet av den kommende asfaltsesongen skal Statens vegvesen legge ny asfalt på over 3.683 kilometer med veg på landsbasis. Det skriver vegvesenet i en pressemelding.

2,3 mill. tonn asfalt

Denne sommeren skal det legges rundt 2,3 millioner tonn asfalt på riks- og fylkesveier rundt om i landet.

I region nord, som omfatter alle de tre nordligste fylkene, skal det legges 614 kilometer med ny asfalt. 330 av dem på riksveg og 284 km på fylkesveg.

- Det meste av årets asfaltarbeider gjelder vedlikehold av eksisterende riks- og fylkesveger. Litt asfalt på nybygde veger er også med i de 84 kontraktene som vi i disse dager er i ferd med å inngå med asfaltentreprenørene, sier sjefingeniør Even K. Sund i Statens vegvesen i pressemeldingen.

Ny asfalt i Tromsø

Kartet øverst i saken viser hvor det skal asfalteres i Tromsø.

Blant stedene det skal asfalteres i Tromsø, er E8 i Tromsøysundtunellen og i Ramfjorden, samt fylkesveg 862.

Asfalteringen er en del av det årlige vedlikeholdet som gjøres på veiene, og Troms fylkeskommune skal i 2015 bruke mer enn 105 millioner kroner til asfaltering av fylkesveger i Troms.

– Vi kunne uten problem ha asfaltert for det dobbelte av 105 millioner. Vi har 3000 kilometer med fylkesvei, og dermed skulle vi gjerne asfaltert mer. Men vi er fornøyde med det vi får asfaltert og at vi klarer å holde oss på nivå med fjoråret. Dette på tross av stramme økonomiske rammer, sa fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo, til iTromsø tidligere i år.

Milliarder i etterslep

I fjor fortalte Prestbakmo om et vedlikeholdsetterslep på 6-8 milliarder i Troms fylke.

- I løpet av 30 år er det bygd mye nytt, både nasjonalt og på fylkesnivå. Dette koster penger å vedlikeholde, noe man ikke har tatt stor nok høyde for. Nå kommer konsekvensene av dette, noe som gjør at handlingsrommet vårt for de neste ti årene er svært begrenset, forklarte fylkesråden.

Fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo. Foto: Christer Pedersen