Det viser foreløpige tall fra Kostra — den sammenlignende databasen over norske kommuner.

I 2013 var barnehagedekningen på 96,5 prosent — noe som er 6,5 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Om man sammenligner med de ti største byene i Norge så er Tromsø best — nesten et prosentpoeng over nestemann — Trondheim. Også blant byene i Nord-Norge er Tromsø best, Harstad er nest best med en barnehagedekning på 95,4 prosent.

Bevisst satsing

– Det har vært en prioritering som Tromsø har hatt i mange år at vi skal ha full barnehagedekning. Det vil vi også ha fremover, sier utdanningsbyråd Anna Amdal Fyhn (Høyre) til iTromsø.

Ifølge henne er den høye dekningsgraden et resultat av aktiv utbygging av barnehager — både i privat og kommunal regi.

Vi har en veldig høy dekning, og alle som har rett til plass og som har søkt om plass har fått det, sier Fyhn.

I tillegg har en stor gruppe barn som ikke er født innenfor garantifristen fått plass i enten private eller kommunale barnehager.

– Fremover vil en av utfordringene være å holde samme tempo som befolkningsøkningen. Vi må holde nøye øye med de voksende behovene for barnehageplass, sier Fyhn.

Fornøyd opposisjon

Arbeiderpartiets Tone Marie Myklevoll sitter i utdannings, kultur og idrettskomiteen. Hun forteller at de ble informert om statuser innenfor barnehagesektoren i sitt møte tirsdag.

Vi er veldig fornøyde med at vi har så høy dekningsgrad, og at det sittende byrådet viderefører vår politikk om full barnehagedekning, sier hun.

For ifølge henne var det satsing fra det tidligere politiske styret i Tromsø som la grunn for dagens situasjon.

– Vi var blant de første i landet med å få full barnehagedekning, sier hun.

Også hun er opptatt av at det må tas hensyn til befolkningsøkningen når det legges planer for barnehagesektoren de neste årene.

– Vi er bekymret over at kommunen kun legger opp til utbygging i privat regi. Det er flott at de private ønsker å bidra, men kommunen burde også ha en egen utbyggingsstrategi, sier hun.

Kun privat utbygging

Det sittende byrådet har nemlig besluttet at all barnehageutbygging de nærmeste årene skal skje i privat regi.

Per nå er to barnehager under bygging — i Marsveien (på Tomasjord red. anm.) og på Haugenstykket (i Sentrum red. anm.), sier Fyhn.