Fylkestinget ser med bekymring på planene om å avvikle landbruksforskningen på Holt, og ønsker å bevare denne. Torsdag ettermiddag ble det dermed vedtatt en uttalelse i Troms Fylkesting om at forskning og utvikling innen det arktiske landbruket burde prioriteres.

– Holt er den eneste plassen i Norge der det forskes på arktisk landbruk. Det er helt avgjørende å ha forskningsarealer i nord for å finne ut hvordan vekster oppfører seg i vårt klima, sier Ellen Øseth, gruppeleder for SV på fylkestinget.

– Bjørnetjeneste

Øseth forteller at det i framtiden vil være viktig med kunnskap om arktisk landbruk.

– Med tanke på kommende klimaendringer, vil vi være nødt til å kunne produsere mat i Nord-Norge i framtiden. Når du skal så et frø her kontra i resten av landet, må man bruke frø som vokser godt i nord. Og da må man jo vite hvilke frø som gir den beste veksten, sier hun.

Øseth peker dermed på at Norge gjør seg selv en bjørnetjeneste dersom man legger ned Bioforsk sine stasjoner.

– Jeg vil si at Norge går bakover dersom flere av Bioforsk sine stasjoner legges ned. Akkurat nå vinner en kortsiktig økonomisk tankegang over langsiktig fornuft. Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste som vi blir å angre på i framtida.

Vil bygge boliger

Tromsø kommune vil imidlertid utnytte Holt-tomta til boligutbygging.

– Det er snakk om 450 mål som ligger sentralt på Øya. Det gjør det til et av de mest miljøvennlige områdene vi kan bygge i, sier byrådsleder, Øyvind Hilmarsen.

Ifølge han har kommunen tidligere tenkt at det er vanskelig å utvikle området, og legger til at å kjøpe og utvikle eiendommen vil bli for kostbart for kommunen alene.

– Vi ønsker å legge til rette for utnyttelsen av området sammen med staten og private aktører. Men først må vi blant annet se på hvor mye flystøy som er i området, samt kartlegge skolekapasiteten, sier han.

Fortsetter å mobilisere

Maria Zachariassen, initiativtaker bak Bevar Holt-aksjonen, mener området burde forbli som det er i dag.

– På Holt er man på landet, men fremdeles midt i byen. Vi ønsker ikke boliger der fordi området bør være som det er. Hvis Bioforsk mot formodning skal legge ned aktiviteten på Holt ønsker vi at eiendommen skal gagne tromsøs befolkning, forteller hun.

Zachariassen forteller at aksjonen illustrerer at folk ønsker å bevare området.

– Holt er en unik eiendom - det finnes ingen andre områder som dette på øya. Og det kommer tydelig frem gjennom aksjonen at dette er noe som opptar folk. Gruppen ble laget fredag og så langt har 912 skrevet under på kampanjen.

Og legger til at de ikke stopper her.

– Troms Fylkesting vedtok i dag at de ikke støtter nedleggelsen på Holt og at den bør opprettholdes. Nå skal vi fortsette å mobilisere og samle folk slik at vi har en sjanse til å påvirke Interimstyret ved NIBIO som skal ta avgjørselsen 23.april, før det sendes videre til departementet, sier Zachariassen.