Før helga ble det kjent at styret i Bioforsk har vedtatt at «driften av anlegget og gården på Holt avvikles og den faglige virksomheten videreføres i egnede lokaler».

Frykter salg

For de 17 ansatte på Bioforsk Holt kom vedtaket svært overraskende.

– For å si det som det er, ble vi tatt på senga, sa avdelingsleder Odd-Arild Finnes på Bioforsk til iTromsø fredag.

Nå mobiliseres det lokalt for å bevare Holt som den grønne lungen den 460 måls store eiendommen er. Frykten er at Landbruks- og matdepartementet, som har siste ord i saken, selger hele eiendommen.

– Vær med og signer oppropet mot at Holt skal selges, slik at vi kan beholde et av øyas fineste områder, heter det i underskriftskampanjen som på et par dager har samlet over 500 underskrifter.

Grønn lunge

Initiativtakerne mener avvikling av forsøksgården på Holt og salg av eiendommen vil få store følger både for forskning og folk flest.

– Salg vil medføre avvikling av den siste teststasjonen i Nord-Norge, og det vil vanskeliggjøre forskningsarbeid på plantemateriale for det arktiske landbruk. Holt er den eneste jordbrukseiendommen igjen på Tromsøya, og ligger som en grønn lunge for byens befolkning. Et sted hvor barnehagebarn lærer seg hvor maten kommer fra, de planter sine egne grønnsaker og besøker dyrene på 4H-gården som tilhører Holt-eiendommen, heter det i oppropet som er stilet til Landbruks- og matdepartementet og Bioforsk.

Det har ikke lykkes i Tromsø å få kontakt med initiativtakerne til underskriftskampanjen.