– Dette beløpet på 23 millioner er knyttet til søket etter Per Vålnes på Vollan gjestestue, opplyser politimester i Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud.

Ifølge politiets regnskapsoppsett for Vålnes-saken gikk nærmere syv millioner kroner til riving og søk i gjestestuen, mens det ble brukt like under 13 millioner kroner til gjenoppbygging av gjestestuen.

– Vi kan ikke rive et hotell uten å bygge det opp igjen, utdyper politimesteren.

I tillegg betalte politiet ut rundt halvannen million kroner i forskudd på erstatning til Vollan gjestestue.

– Det gjorde vi for å være sikker på at de ikke fikk problemer med å drifte gjestestua mens dette pågikk, forklarer politimesteren.

Stor del av saken

– Dette er i kostnad den største enkeltoperasjonen vi har gjennomført. Ingenting annet kommer i nærheten, sier Sæverud.

Politimesteren forteller at de ikke har noen totaloversikt over hvor mye saken har kostet, noe de heller ikke vil gå ut med. Sæverud medgir imidlertid at kostnadene knyttet til gjestestuen er en stor del av det større kostnadsbildet.

Snur alle steiner

– Vi har brukt mye ressurser i denne saken fordi vi lever i et samfunn hvor slike saker stort sett blir oppklart, forteller han, og fortsetter:

– Mange har inntrykk av at det er flere drap i Norge i dag, men det har vært stabilt de siste tredve årene, på tross av befolkningsvekst. En del av grunnen til dette tror jeg er at politiet legger mye arbeid i å oppklare de drapssakene som er. Hvis det begås et drap blir alle steinene snudd. Det vises ikke så godt i mediebildet, siden det skrives mest om de drapene som ikke er oppklart.

Følger opp

Ifølge politimesteren avsluttes egentlig aldri drapssaker, selv om sakene er henlagt.

– Vålnes-saken er avsluttet for de tre siktede i saken, men vi sitter fortsatt igjen med spørsmål. Men akkurat nå har vi ingen konkrete etterforskningsskritt, forteller han.

Politiet har jobbet med Vålnes-saken i lang tid, og de følger fortsatt opp tips i håp om å løse mysteriet.

– Det hender at det kommer tips i ettertid som hjelper til med å oppklare slike saker. Saken er henlagt, men den er ikke ute av sinn. Hvis det kommer inn tips blir de fulgt opp, sier han.

Erstatning

Håvard Lydersen, eier av Vollan gjestestue, forteller at de nå arbeider med å utarbeide dokumentasjon som skal sendes videre til erstatningsbehandling.

Søket på Vollan gjestestue påvirket bedriften på flere måter.

– Vi merket effekten av dette helt fra starten, det ble veldig mange avisoppslag både lokalt og regionalt. Vi merket det spesielt på høsten i fjor, da arbeidet startet. Prosenten for utleie av rom gikk ned, og vi har tapt flere millioner. Den aller største delen av den tapte omsetningen så vi i november og desember i fjor, da en del av restauranten var stengt, forklarer Lydersen, som legger til at folk først nå begynner å skjønne at gjestestuen er i full drift igjen.

Likevel mener både Lydersen og politiet at samarbeidet har gått bra mellom de to partene.

– De på Vollan gjestestue har vært veldig samarbeidsvillige. De havnet i en utrolig vanskelig situasjon, og vi er takknemlige for deres samarbeid. Nå kan vi si at Per Vålnes ikke er der. Det er viktig for oss og for gjestestua, slår Sæverud fast.

OMFATTENDE: Vålnes-saken vil aldri bli avsluttet, forteller politimester Ole B. Sæverud. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
ERSTATNING: Eier av Vollan gjestestue, Håvard Lydersen forteller at de jobber med erstatningskravet. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen