14. mai skrev iTromsø at Tromsø kommune kan gå fra en såkalt tonivåmodell til det vi omtaler som en ”trenivåmodell” innenfor byrådsavdeling for helse og omsorg i Tromsø kommune.

Neste uke legger byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, fram forslaget som nå er ferdig utredet.

Der går det fram at dagens tonivåmodell erstattes av en etatsmodell, hvor etatslederne utgjør et nytt nivå mellom kommunaldirektør og enhetsleder.

– Ledernivået styrkes for at tjenesteområdene skal koordineres bedre, og for å sikre større likhet på tjenestene, sier Kristian P. Wilsgård, politisk rådgiver for helse og omsorg i ei pressemelding.

Kommunen håper at dette tiltaket skal bidra til å øke kvalitet og spisskompetanse i tillegg til en styrket økonomisk oppfølging av sektoren,

Selv om antall tjenester som helse- og omsorgssektoren i kommunen har vokst de siste årene, har det, ifølge kommunen, ikke resultert i ansettelse av flere enhetsledere eller økt ledertetthet på avdelingsledernivå. Man håper nå at endringene skal gi ”mest mulig og best mulig tjenester til brukerne.”

Etter omorganiseringen blir byrådsavdelingen delt opp i fire etater: Etat for sykehjem, etat for hjemmetjeneste, etat for tjenester til utviklingshemmede og etat for helsetjenester.

I tillegg blir det også tre såkalte resultatenheter: Tildelingskontoret, Boligkontoret og NAV Tromsø.

Beslutningen om å endre ledermodellen skal fattes i byrådet, noe som har ført til massiv kritikk fra opposisjonen som kaller prosessen ”udemokratisk”.