Like over klokken 18 kom lysene fra snøscooterne til Norsk Folkehjelp endelig til syne nede i Tromsdalen. Der står en hel liten velkomstkomité klar til å ta imot Anita Øvermo (50) som har stått værfast de siste tre timene oppe på Fløya.

– Det er utrolig deilig å være nede igjen, sier en smilende Øvermo idet hun tar av seg hjelmen og får klemmer fra familien som har kommet for å ta henne imot.

Værskifte

Det som skulle bli en fin søndagstur i kjent terreng tok plutselig en brå vending for den fjellvante Tromsø-kvinnen. Rundt klokken 10 på formiddagen la hun i vei hjemmefra og opp til Fjellheisen.

– Det var litt tåke og grått, så jeg avventet en stund der til det lettet. Men når været så ut til å bedres, la jeg i vei mot Fløya og Bønntuva, sier Øvermo.

Da hun kom opp mot toppen av Bønntuva, hadde været klarnet fullstendig. Likevel tok hun en beslutning om å vende om da. Og godt var dét:

– Plutselig blåste det opp, og sikten forsvant helt. Jeg prøvde følge sporet ned der jeg kom fra, men til slutt måtte jeg stanse opp ved toppen av Fløya.

Terrenget er ikke nytt for henne. Her er hun nesten daglig året rundt, sommer som vinter. Likevel mistet hun plutselig fullstendig oversikt over hvor hun befant seg, og hvilken retning som ledet hjemover.

– Da jeg skjønte at jeg ikke kom til å finne veien ned selv, valgte jeg å ringe etter hjelp, sier Øvermo.

- Så lysene

Klokken 14.26 fikk Norsk Folkehjelp alarm fra politiet, og mannskapet ble satt i sving.

– Jeg fikk beskjed om å veive med armene og å være i bevegelse for å holde på varmen, sier Øvermo.

Like over klokken 17 ser hun to lys fra en scooter komme nærmere. Hun roper og peiver med armene for å få kontakt, noe de hører. De to scooterførerne Steve Skare og Kristian Drevland hører at hun roper, og finner Øvermo like etter.

Klokken 17.10 loggføres det at hjelpemannskapet har funnet henne. Deretter går ferden ned fra fjellet.

Ingen skam å snu

– Jeg var aldri redd, og klarte å holde varmen. Men jeg har lært at når det er slikt vær, skulle jeg ha snudd tidligere, sier Øvermo.

Hjemme har familien ventet urolig på at Anita skulle komme seg trygt ned.

– Men vi ble hele tiden holdt godt oppdatert om fremgangen. Det viktigste er at hun kom seg hel ned igjen, sier tantebarnet, Frida Hansen.

Vaktleder Ole-Morten Isaksen i Norsk Folkehjelp er godt fornøyd med aksjonen. Åtte personer var involvert i redningen.

– Slike situasjoner som dette er vanskelig når sikten er slik den var. Men alt gikk godt denne gang, og vi er fornøyde, sier Isaksen.

GJENSYN: Frida Hansen og Inger Pettersen var svært glade for å finne Anita Øvermo i godt behold. Vaktleder Ole-Morten Isaksen (t.h.) var godt fornøyd med aksjonen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
NEDE: Klokken 1810 var Anita Øvermo (50) trygt nede i Tromsdalen etter å ha blitt værfast på Fløya. Da var det nesten gått fire timer siden Norsk Folkehjelp fikk alarmmeldingen fra politiet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
FORNØYD: Kristian Drevland og Steve Skare var de to scooterførerne som fant Anita Øvermo (50) på fjellet like over klokken 17 søndag ettermiddag. Her takker hun sine redningsmenn for innsatsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen