Verftstomta: – Meglingen har vært konstruktiv og ført til gode løsninger for alle parter. Fra utbyggers side har vi lagt vekt på at Vervet skal fremstå som et levende og moderne byområde, samtidig som vi bevarer områdets særpreg. Det har vi fått til gjennom denne løsningen, sier Anders Aagenæs styreleder i Vervet (DNB Næringseiendom).

Vil ta mange år

Aagenæs forteller at tidspunktet for byggestart ikke er bestemt enda, men at Tromsø må belage seg på noen år med venting før den nye skipsverftstomta står klar.

– Først må vi få reguleringsplanen på plass, og så tar det minimum to år før arbeidet starter.

I en pressemelding opplyser kommunen om at reguleringsplanen legges fram for endelig godkjenning i august.

– Et sånt prosjekt må gå over en lang periode, så jeg tror vi må regne med å vente i opptil 10 år før det er helt ferdigstilt, sier Aagenes.

Lokale interesser ivaretas

– Det har vært viktig for kommunen å få til en løsning som ivaretar de lokale interessene. Kommunen synes at løsningen nå er balansert, og er fornøyd med resultatet, sier Britt Hege Alvarstein, byråd for byutvikling i Tromsø kommune.

– Riksantikvaren ønsker ikke å benytte innsigelsesinstituttet uten at det foreligger tungtveiende grunner. I denne saken var det nasjonale verneinteresser som lå bak innsigelsen. Riksantikvaren er svært fornøyd med at meglingen har gitt resultater, og mener at løsningene er gode for verneinteressene, sier seksjonssjef hos Riksantikvaren, Leidulf Mydland.

Både bolig og bedrifter

Aagenes forteller at den nye skipsverftstomta vil romme både næringsliv og boliger. På grunn av at prosjektet fortsatt er i en tidlig fase, har verken bedrifter eller privatpersoner uttrykt ønske om å etablere seg i Vervet så langt.

– Det er lite som er klarlagt på dette tidspunktet. Tromsø kommune har vist interesse knyttet til å plassere et Nordområdemuseum her. Det er den mest konkrete henvendelsen som har kommet hittil.

Aagenes forteller at en tilpasning til markedet er nødvendig, og at denne tilpasningen kan ta tid.

– Markedet i Tromsø er jo slik at det er vanskelig å fylle opp arealer som er satt av til næringsaktører. På boligfronten er saken en helt annen, for der er interessen og behovet større. Det er snakk om maks 420 boliger fordelt på 10 bygg som skal bygges her.