Gimle Magnar Nilssen, markedssjef i Nobina i Tromsø, sier at han har registrert at Troms Fylkestrafikk fremmer krav om 175.000 kroner per dag i mulkt fordi busselskapet nekter å kjøre traseen for rute 24 med de lengste hybridbussene.

– Det er et krav som vi avviser blankt. Det vil nå bli en juridisk sak, sier Nilssen.

Les også: Nobina på glattisen igjen

Bakgrunnen til krangelen mellom Nobina og Troms Fylkestrafikk er at Nobina har nektet å kjøre deler av rutetraseen fordi selskapet mener at bussene blir ødelagt.

Nekter å kjøre

– Vi mener at Troms Fylkestrafikk ikke kan kreve at vi skal kjøre langs veier som skader våre busser. Det kan ikke kreves i henhold til kontrakten, sier Nilssen.

Kjørenekten har nå vart i en måned og i mellomtiden har Troms Fylkestrafikk hyret inn et annet busselskap til å kjøre traseen.

Konsekvensen har vært at passasjerene på Tomasjord vært nødt til å skifte buss.

Derfor har Troms Fylkestrafikk varslet at man vil kreve døgnmulkt av Nobina for hele perioden - og at man vil fortsette å kreve mulkt helt til de lengste hybridbussene blir satt inn i trafikk igjen.

– Vi kan ikke godta at Nobina ensidig tar seg til rette og nekter å oppfylle kontrakten de har med oss. Det finner vi oss ikke i, sier Kurt Bones, administrerende direktør i Troms Fylkestrafikk.

Han er krystallklar på at Nobina ikke skal slippe unna å betale mulkt.

– Det ser ut som om det vil ende i retten, for vi er jo opptatt av å få det vi har kjøpt og betalt. Vi ser det hele som et svært alvorlig mislighold fra Nobinas side, sier Bones.

Midlertidig løsning

Fra 1. mai vil passasjerene på strekningen Kraftforsyningen til Kroken sykehjem slippe å bytte buss.

– Vi begynner å kjøre traseen igjen, men vi nekter å kjøre med de lengste bussene på 15 meter. Vi setter inn de noe kortere bybussene på 12 meter, sier Magnar Nilssen.

– Vi har fått mange negative reaksjoner fra publikum på konflikten og vi vil nå prøve å løse konflikten andre steder enn i busstraseen, sier Nilssen.

– Uforståelig som de holder på

– Jeg synes det er helt galt. Jeg skjønner simpelhen ikke vitsen med det de holder på med, sier busspassasjer Aina Johnsen.

iTromsø treffer henne i busskuret visavis Troms Kraft i Tromsdalen mens hun venter på bussen inn til byen.

- Begge parter har dummet seg kraftig ut. De eneste som er rammet er passasjerene, sier hun.

Beboerne langs den ”boikottede” traseen har opplevd mye styr og lange reiser.

– Det tar lang tid å kommer seg til byen når man må holde på å bytte buss, sier Johnsen.

Nå håper hun at problemene skal være løste.

– Det er i hvert fall ikke is og snø lengre...

MIDLERTIDIG LØSNING: Busskaoset på Tomasjord - der Nobina nekter å kjøre den øvre busstraseen og der Cominor er hyret inn for å ta over trafikken - ser ut til å gå mot en midlertidig løsning når Nobina har sagt ja til å kjøre igjen, men med kortere busser. Foto: Tom Benjaminsen