Det sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn fra Høyre.

Utdanningsdirektoratet sendte i fjor ut et lovforslag om å revidere barnehageloven slik at flere barn får plass.

I kommunens høringssvar til loven - som skal behandles i neste ukes kommunestyre - skriver Fyhn at kommunen ønsker en så drastisk endring som mulig.

– Vi ønsker å gjøre ventetiden for foreldrene kortest mulig, og vi vil gjøre retten til barnehageplass uavhengig av når på året barnet er født. Det nåværende systemet er helt meningsløst og urettferdig, sier hun.

Drastisk endring

Rent konkret ønsker kommunen en løsning der

* Det innføres to forskjellige barnehageopptak per år — mot dagens ene, der søkefristen er satt til 1. mars.

* Utvidelse av rettighetstiden til å omfatte barn som er ført i september og oktober — mot dagens der rettighetsbarna må være født før 1. september.

* Garanti om plass i barnehage fra før utgangen av oktober for denne gruppen.

– Vi har ennå ikke laget en plan for hvordan dette skulle gjennomføres i praksis, det vil vi ta fatt på om og når det kommer en lovendring. Vi har imidlertid fremmet vårt syn overfor direktoratet, sier Fyhn.

Ifølge henne er det per i dag ikke kapasitet i kommunens barnehager for å ta imot flere rettighetsbarn, og det finnes heller ikke rutiner for å gjennomføre to opptak.

Staten må betale

– Vi har ikke sett på når på året vi kan få et andre opptak til barnehagene, det må vi se på senere, sier Fyhn.

Et grunnkrav er imidlertid at regningen ikke havner hos Tromsø kommune.

– Det er et krav at staten betaler for alle kostnader som dette vil medføre — ellers vil det ikke være mulig i gjennomføre, sier hun.

Det er ventet at en ny lov om barnehager skal kunne legges fram i løpet av 2014.

VIL HA FLERE OPPTAK: Anna Amdal Fyhn (Høyre), byråd for undervisning, vil ha to opptak til kommunens barnehager per år. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen