– Det er forferdelig, helt enkelt. Det er veldig trist og tungt.

Daglig leder og eier av Tromsø bokhandel, Ulf Grødahl, sier at beslutningen om å legge ned en av Tromsøs eldste butikker var langt fra lett.

– Det er en beslutning som er fattet med hodet og fornuften – ikke med hjertet, sier han.

Les også: Nå stenger denne butikken

Opphørssalg

Mandag starter opphørssalget i butikken, men allerede har trofaste kunder fått beskjed om at driften stanses.

– Enkelte er fortvilet over at vi legger ned, spesielt de som har brukt oss som spesialbokhandel. Mange lærere har kommet til oss for å finne bøker de trenger i sin undervisning, men som de ellers ikke har fått tak i, sier Grødahl.

«Museum»

Grødahl sier at det ikke er dårlig økonomi som ligger bak nedleggelsen. Butikken tjener nok penger og er blant landsdelens største leverandører til grunnskolen.

Årsaken til at velger å stenge butikken sitter heller i vegger, golv og tak.

– Bygget er fra 1905 og er helt enkelt umulig å drive effektivt fra. Det blir for tung logistikk og vi kan ikke slite ut oss selv og personalet, sier han.

– Jeg pleier å si at det ikke er mulig å drive en moderne bokhandel i et museum.

Les også: Stenger dørene etter 17 års drift

Leveranser i kjelleren

Tromsø bokhandel er som sagt store på leveranser til det offentlige. De offentlige anbudene stiller strenge krav til leveransetid og tilgjengelighet – noe som er vanskelig å opprettholde i et av de eldste husene i sentrum.

Eksempelvis er de nødt til å ta inn alle vareleveranser via en trang kjellertrapp.

– Når vi har 80 prosent av vår omsetning utenfor butikken sier det seg selv at det blir altfor tungvint for oss, sier Grødahl.

Rivenekt

Grødahl har i en årrekke prøvd å få tillatelse til å rive det nåværende bygget for så å bygge nytt, men dette har han ikke fått lov til av vernemyndighetene.

– Det til tross for at vi har planer på å bygge opp huset nøyaktig slik det så ut. Det eneste vi ville endre er innredningen, sier Grødahl.

Bokhandelen har i dag til sammen syv ansatte fordelt på tre årsverk.

- Disse må nå slutte, sier Grødahl.

40 ÅR: Ulf Grødahl har stått bak disken på Tromsø bokhandel i 40 år. – Det er forferdelig å måtte stenge, men vi har ikke noe valg, sier han. Foto: Christer Pedersen