Dårlig isolerte vegger og vinduer har i lang tid vært et problem ved Brensholmen skole, som huser rundt 100 elever fra første til tiende klasse.

Skolebygget har gjentatte ganger hatt så lav innetemperatur at det ikke er forsvarlig å ha elevene på skolen.

Senest i forrige uke måtte elever på barne- og mellomtrinnet permitteres fra undervisningen på grunn av for lav temperatur i klasserommene.

Nå mener elevrådet at situasjonen på ungdomstrinnet også må tas på alvor.

– Vi har mellom 16 og 18 grader i klasserommet. I gangene, på datarommet og på biblioteket er det enda kaldere, sier elevrådsrepresentant Charlotte Eidem Hansen til iTromsø.

Må ha på ytterklær

Ifølge Helsedirektoratet skal skolens romtemperatur ligge mellom 20–24 °C om vinteren og 23–26 °C om sommeren, og opplæringslovens paragraf 9a viser til at skolens fysiske innemiljø ikke skal være for varmt eller kaldt.

Eidem Hansen og Isafold Idunn Danielsdottir i elevrådet reagerer på at elevene må tolerere et inneklima som ligger langt under normalen.

– Folk er irriterte og klarer ikke konsentrere seg fordi det eneste man tenker på er at det er kaldt og at man fryser.

De beskriver en skolehverdag hvor majoriteten av elevene må sitte med boblejakke og skjerf på skolen for å holde varmen.

– Problemet er de store vindusflatene rett ved der man sitter. Vi kan stikke linjalen i åpne sprekker mellom vinduet og karmen hvor vinterkulda kommer rett inn. Vi kan også sende lapper gjennom sprekker i gipsveggene som skal skille klasserommene fra hverandre, forteller de oppgitt.

Ser på akutte tiltak

Situasjonen omtales som uholdbar av fylkesleder Dana Meknas i Elevorganisasjonen i Troms.

– Det går ikke an at man skal sitte og fryse på skolen. Ungdom som fryser, lærer ikke. Er elevene nødt til å ha på seg yttertøy inne, da er det for kaldt, uttaler fylkeslederen som håper iverksettingen av en permanent løsning nærmer.

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, medgir at skolen er i dårlig forfatning, men kan ikke gi et klart svar på hvordan Tromsø kommune skal bedre situasjonen.

– Det er trasig at vinden blåser rett gjennom veggene og at det er så ille at elevene må gå med ytterklær inne på skolen. Vi jobber med å kartlegge situasjonen for å se hvilke akutte tiltak som kan settes i verk. Vi har ingen mulighet til å flytte elevene og må derfor finne ut hva man kan gjøre for å forbedre skolen, sier Fyhn og legger til at fagfolk denne uken har vært på plass på skolen for å gi en vurdering av forholdene og hva de midlertidige tiltakene vil innebære.

Nytt skolebygg utsatt

– Jeg er enig i at situasjonen er håpløs. Vi ser alvoret i dette og har står forståelse for at elever, foreldre og lærere er frustrerte. Tidligere har man satt opp tetningslister og varmevifter på skolen i et forsøk på å gjøre inneklimaet bedre, men det spørs om det har den store effekten dersom det blåser rett gjennom veggene.

Et nytt skolebygg på Brensholmen skulle etter planen stå ferdig i 2016, men er ifølge Fyhn satt på vent.

– Vi har hatt den nye skolen i økonomiplanen lenge, og jeg må bare beklage at vi ikke har funnet muligheten til å gjøre noe med skolen tidligere. Det har tatt tid å komme i gang og om mulig vil den stå ferdig i 2018, sier byråden.

Hun påpeker at en midlertidig løsning vil bli tatt opp i byrådet så snart skolens forfatning i sin helhet er kartlagt.

Elevrådsrepresentantene Charlotte Eidem Hansen og Isafold Idunn Danielsdottir reagerer på at elevene må sitte med ytterklærne inne på skolen. Temperaturen har den siste tiden vært mellom 16 og 18 grader i klasserommene, og enda kaldere ellers i skolebygget.
Skolens vinduer er i så dårlig forfatning at vinden blåser rett gjennom.
Brensholmen skole har elever i første til tiende klasse. Foto: Jan-Tore Mortensen
Gjennom sprekker i en av inngangsdørene opplevde elevene at det i år kom snø inn.
Slik ser flere av veggene på skolen ut.
Sprekkene mellom vinduene leder rett ut i vinterkulda.
Vinduer og vegger er for dårlig isolert og slipper ut varmen i skolebygget.