Arbeiderpartiet stiller med den eldste toppkandidaten til høstens kommunevalg i Tromsø. Den pensjonerte UiT-rektoren fyller 73 år i år og han tror ikke at alderen hans har noe å si for velgerne.

– Det har faktisk vært ganske lite snakk om alderen min, noe som jeg må si har overrasket meg. Det ble et lite tema under nominasjonen, men senere har folk snakket mest om hvor ung motkandidaten er. Da ble Høyres kandidat plutselig så veldig ung i forhold til meg, ler Jarle Aarbakke.

Han tror at velgere flest er mest opptatt av faktisk erfaring og kompetanse, og trekker frem mer enn 20 års ledererfaring som hans store styrke i politikken.

– Erfaring tar det jo nødvendigvis noen år å erverve, ler han.

Fordeler og hemmelige ulemper

Jarle Aarbakke sier at han som ordfører vil nullstille seg foran enhver oppgave, men at hans lange yrkeskarriere har gitt ham gode verktøy i bunn.

– Jeg har ledet Nord-Norges største utdanningsinstitusjon og jeg vet hva som funker og ikke funger i en så stor organisasjon. En kommune er lik en slik organisasjon, sier han.

– Ser du noen ulemper ved å være den eldste kandidaten?

– Neeeei, hva skulle det være. Vet du hva, det må nesten andre bedømme. Jeg kan jo ikke hjelpe til på den fronten. Det får bli mitt svar, ler han.

Fokus på barn, næringsliv og eldre

Aarbakke har tre hjertesaker som han vil jobbe for om han skulle bli byens neste ordfører.

– Jeg vil sørge for at de små barna har nok voksne med kompetanse rundt seg, især i overgangen mellom barnehage og skole. Den andre saken jeg brenner for er å skape møteplasser for en aktiv næringspolitikk, der både det offentlige og næringslivet kan jobbe målrettet og fremtidsrettet sammen. Den tredje saken jeg bryr meg veldig om er eldreomsorg, som jeg tror blir viktigere og mer krevende i årene som kommer. Vi må dra veksler på de gode medarbeiderne i kommunen, de frivillige miljøene og kunnskapsmiljøene ved UNN og universitetet.

Wilhelmsen: – Uvant tanke for mange

Blant valgårets yngste kandidater finner man Høyres toppkandidat Kristian Støback Wilhelmsen (24). Han tror at alderen hans kan jobbe imot ham, men han er ivrig etter å motbevise de som tror han er en fersking.

– Alderen min er nok et moment da det er en uvant tanke for mange å ha en så ung ordfører. Man ser gjerne for seg en mann i 50-årene med kulemage og grått hår, men samtidig vet velgerne at jeg har med meg et godt Høyrelag inn i politikken. Jeg har dessuten over 100 dagers erfaring fra Stortinget, så jeg er ikke så fersk, sier han.

Valgmotivasjon for unge

Høyres toppkandidat tror at enhver alder har sine fordeler og ulemper, og mener at lokaldemokratiet både behøver og har rom for et mangfold i både alder, yrkesbakgrunn og geografi. For egen del tror han at hans store styrke som ung er at en stor del av befolkningen kan identifisere seg med ham, og at han har tid og overskudd til å henge med.

– Tromsø er en ung by med en stor ung befolkning. Jeg er dessuten klar over alderen min og vet at jeg ikke kan alt, som gjør at jeg er villig til å lytte og lære av andre med mer erfaring. Dessuten brenner jeg for skolepolitikk og det er ikke så lenge siden jeg selv gikk på skolen. Det er nok en fordel å vite hvordan skolen fungerer i dag, sier han.

Støback Wilhelmsen har fått både positive og negative tilbakemeldinger på hans unge alder. Enkelte vil nok ikke gi ham tilliten på grunn av alderen, mens andre vil synes at det er spenstig med en ung mann i front.

– Mitt håp er at flere unge mennesker velger å bruke stemmeretten sin når de har unge kandidater å stemme på. Det er altfor mange som ikke stemmer, sier han.

Fokus på skole, psykisk helse og idrett

Høyres ordførerkandidat har også tre store hjertesaker som han vil jobbe ekstra for.

– Det ene er skolepolitikk, mer konkret at elever skal lære å lese, skrive og regne så tidlig som mulig. Det andre er psykisk helse, som er et tema som ikke har blitt tatt på alvor på mange år. Vi må våge å snakke om det. Det tredje er alt som handler om aktivitet for byens befolkning. Vi må legge til rette for at alle uansett nivå skal ha anledning til å utøve aktivitet som for eksempel i Tromsømarka. Dessuten må vi dyrke hverdagsheltene, de frivillige som står på for at våre barn og unge kan drive på med idrett, sier Kristian Støback Wilhelmsen.