iTromsø fortalte i går historien om omsorgsarbeider, Tiril Woll og bruker Gøran Johansen (20) som ikke fant en eneste ledig parkeringsplass for handikappede på Jekta. P-plassene var tatt av kunder uten gyldig parkeringstillatelse.

- Dessverre er dette et vanlig fenomen. Det er veldig synd at det skal være sånn. Det er et stort problem og nå i juletida blir det verre, sier Edvardsen.

"Bare en liten tur..."

Hun tror folk parkerer på parkeringsplasser for handikappede fordi de ikke tenker seg godt nok om.

- Mange tror nok de kan parkere der fordi de for eksempel har med en eldre person som er dårlig til beins, men plassene er forbeholdt for oss med store biler som trenger å ha ut rullestolen. Flere tenker nok også at ”jeg skal jo bare en liten tur inn”, men de forstår ikke at den lille turen kan ødelegge helt for oss.

Lager falske P-lapper

Hun har flere ganger også opplevd større frekkheter.

- Jeg har til og med sett biler hvor folk har lagd sine egne parkeringsskilt med en blå P og lagt i vinduet, som skal etterligne det godkjente kortet.

Sist hun så en slik lapp, på en av P-plassene for handikappede på Jekta for et par uker siden, tok hun bilde av lappen.

- Jeg måtte faktisk bare le. Unnskyld å si det, men hvordan kan folk være så dumme. Lappen ligner ikke en gang på det ekte parkeringsbeviset.

Får stygge beskjeder

Edvardsen håper folk blir flinkere til å tenke seg om, og at de som trenger parkeringsplassene får dem. NHF har utformet en lapp som de med gyldig parkeringstillatelse kan plassere på biler som er feilparkert.

- Jeg kunne nok lagt ut en slik lapp daglig. En gang fant jeg lappen plassert tilbake på min egen frontrute med en beskjed med svært lite hyggelige ord bakpå, sukker hun.

Jekta trekkes fram som et verstingområde hvor P-plasser for handikappede tas av andre.

- Jeg tror mange tenker at Jekta er et område hvor de kan ta seg til rette, fordi der får de ikke bot. Det er et problem på Nerstranda også, men der er det vakter som gir ut bøter om man står på P-plass for handikappede uten gyldig tillatelse.

- Belastet parkeringsplass

Driftssjef ved Jekta Storsenter, Andre Hellvig, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av Jekta som et verstingsområde for problematikken.

- Nei, det gjør jeg ikke. Men vi er jo en av de mest belastede parkeringsplassene.

Kjøpesenteret har vektere som hjelper til på parkeringsområdene.

- Deres hovedoppgave er å sjekke at det er flyt i trafikken og at det ikke blir feilparkering. De har ikke noen spesifikk arbeidsoppgave om å kontrollere handikap-plassene.

Bøtelegger ikke

Parkerer du uten gyldig tillatelse på parkeringsplass for handikappede på Jekta Storsenter, får du ikke bot.

- Vi er jo en privat parkeringsplass, så det med bøtelegging er ikke så enkelt å få til. Det blir jo til at vi forventer at kundene ikke tar opp disse plassene og skjønner at de er for folk som trenger dem, sier Hellvig.

- Så man får ikke bot hvis man parkerer på P-plass for handikappede på Jekta uten gyldig tillatelse?

- Vi har ikke praktisert det fram til i dag, men det kan jo bli det i framtiden.

Hellvig sier de forsøker å hjelpe om de får beskjed om slike parkeringer.

- Vi prøver å rope opp alle som feilparkerer, slik at de får flyttet bilene. Hvis vi får tilbakemelding på at noen står uten tillatelse på en parkeringsplass for handikappede, kan vi gjøre det.

IKKE BOT: Andre Hellvig, driftsleder på Jekta Storsenter, sier at de ikke bøtelegger de som parkerer uten gyldig tillatelse på P-plasser forbehold handikappede. Foto: Ingrid Aronsen
P-PROBLEM: Laila Edvardsen, leder i i Norges Handikapforbund Tromsø, forteller at det blir enda vanskeligere for rullestolbrukere å finne ledig parkeringsplass i juletiden. Foto: Linn Blomkvist
GIR BESKJED: Laila Edvardsen, leder i NHF Tromsø, forteller at hun ser nok feilparkeringer på P-plasser for handikappede at hun kunne lagt ut slike lapper daglig. Foto: Laila Edvardsen