Bildet er tatt en marsdag i 1957. Brannvesenet trimmer både mannskap og materiell i form av en øvelse hvor både stiger og slanger ble testet.

Det er på Nansens plass at brannvesenet har tatt oppstilling. Og etter «fontenen» å dømme, så virker utstyret som det skal. Vannpumpa på brannbilen pøser vann til himmels. Vanntanken på bilen tok tusen liter, og når det oppsto brann og brannvesenet kom til brannstedet, brukte man disse tusen literne i påvente av at man fikk koblet brannslangene til brannhydrantene som sto i gatene.

Karen som har klatret til topps i stigen, er Harry Hansen – han som noen år senere ble formann i Tromsø kommunale tjenestemannsforening og som resten av sitt yrkesliv forble fagforeningsleder på heltid.

Ikke høydeskrekk

Han hadde ikke mye høydeskrekk. Med brannslangen i nevene var det en stri tørn å jobbe i høyden. Det var viktig å trene på å arbeide i stigen. Når det ble alvor og en brann hadde brutt ut, var det ofte at stigen måtte fram for å komme til flammene og få slokket.

Bebyggelsen på Nansens plass er ikke til å kjenne igjen i dag i forhold til hvordan den var i 1957. Helt til høyre i bildet ser vi den gamle lærerskolen, eller Seminaret, som den opprinnelig het.

Hyggelig gjensyn

Der tinghuset står i dag, var det bolighus som sto på 1950-tallet. Og der Byporten i dag tar imot folk som kommer over brua i glass og betong, var det gammel trehusbebyggelse som lå.

I 1957 var ikke byggingen av Tromsøbrua kommet i gang. Det var først året etter at den gradvis begynte å skyte til værs.

Bildene er i alle fall hyggelige gjensyn med både brannbil, brannfolk og bebyggelse for snart 60 år siden.