Tirsdag 25. oktober sitter vaktmannskapet på brannstasjonen i Tromsø sentrum og «aner fred og ingen fare» da en av dem ser ut av vinduet og aner at alt ikke er som det skal.

Rødglødende himmel

– Han oppdaget flammer og en rødglødende himmel. Dermed gikk alarmen, fortalte underbrannmester Knut Eilertsen til Bladet Tromsø.

Da avisa snakket med ham begynte han og mannskapene hans å få kontroll over flammene etter flere timers arbeid ved brannstedet, Skippergata 31, også kjent som Seminaret eller bare lærerskolen.

Påtent?

Mange forhold tilsa at brannen var påtent, blant annet hvordan brannen spredte seg og at det ikke var fare for selvantenning da alt elektrisk utstyr på skolen var avstengt. Til alt hell ble vel syv berusede ungdommer («kjenninger», kommenterte politiet) berget ut av bygningen før den ble overtent.

Selv om mange var lettet da lærerskolen brant, inkludert underbrannmesteren, hadde den tross alt vært en sentral institusjon i byen siden 1848. Denne bygningen ble oppført i 1867, mens det opprinnelige huset ble flyttet til Grønnegata. Det var bygd i 1815 av fogd (og amtmann) Johan Caspar Krogh. I 1952 ble lærerskolen flyttet til Mellomvegen og bygget i Skippergata ble gjort om til kommunale boliger. Ifølge naboene var det da forfallet begynte og denne brannen ble egentlig bare beretningen om en varslet katastrofe.

Løse eksistenser

– Det har vært utrivelig å bo ved siden av den gamle lærerskolen. Løse eksistenser har søkt tilflukt der. Vi har ventet på at noe slikt som dette skulle skje, sa en av naboene til avisa. Han slapp unna brannen med vannskader på huset og noen vinduer fattigere.

Tromsø var imidlertid en historisk bygning fattigere, men denne bygningen ble ikke nevneverdig savnet av så mange andre enn fylkeskonservator Jens Storm Munch. Rivevedtaket var allerede fattet og tomta begynte å bli en belastning.

LES OGSÅ: Samisk brudepar i finstasen

Med brannen oppsto det nye muligheter. Mens man spekulerte på hva tomta skulle brukes til, ble det etablert midlertidig parkeringsplass der, før selve tomta på 80-tallet ble vurdert velegnet for byens nye rådhus. På slutten av 90-tallet sto Seminaret bo- og rehabiliteringssenter innflyttingsklart.