I 1985 gikk den 40. nattcharterflyvningen fra Hamburg til Tromsø for å oppleve «der Mitternachtsonnenzeit» – eller på stotrende skoletysk: midnattsoltida.

Bladet Tromsø skriver om denne flyvninga den 12. juli 1985 da vår journalist Per Kristian Olsen hadde fått tak i et leserinnlegg fra den tyske riksavisa Rheinischer Merkur utgitt i Bonn.

Heseblesende!

Der hyller forfatteren reisebyrået Hamburger Hapag-Lloyd Reisebüro for en fabelaktig tur.

Da flyet landet klokken 23:40 ble deltakerne geleidet gjennom passkontrollen og inn i tre busser. Deretter ble de (pust inn) kjørt forbi «trehus i sovende forsteder» til Storgata med «støyende diskoteker», inn på en suvenirbutikk, til Ishavskatedralen for en kort orgelkonsert, deretter fraktet opp til Storsteinen med Fjellheisen for å beundre utsikten, tilbake til sentrum igjen hvor de avsluttet rundturen med så mye nyfanga reker, brød, akevitt og kaffe som de maktet på en lokal restaurant (og pust ut.)

Heseblesende, men så skulle de bare være i Tromsø ei natt, så da gjaldt det vel å legge inn så mange opplevelser som overhodet mulig.

Tok turen igjen

For meg personlig høres dette mer ut som en straff enn noe jeg kunne tenkt meg å betale for, men tyskerne var tilsynelatende fornøyd. Blant turens 130 deltakere – fullbooket som den var – var det flere som allerede hadde tatt turen tidligere.

På vei over Polarsirkelen måtte flyet «streve» seg over denne fiktive linja over Nordkalotten og turistene akket og oiet seg av skrekkblandet fryd da det ble humpete oppe i lufta. Jeg har imidlertid pilotene mistenkt for å ha gjort seg litt til.

Bryllupsreise

Nord for polarsirkelen ble turdeltakerne tildelt diplomer for å ha overlevd ferden og champagnen fløt fritt.

Og trodde du at japanernes nordlyssex var et nytt fenomen? Langt der ifra. Dette var nemlig nygifte (og da mener vi bare noen timer før avgang) Wolfgang og Helgas bryllupsreise.

Fem av reisebyråets syv flyvninger sommeren 1985 var allerede «ausgebucht» da Rheinischer Merkur gikk i trykken.