Advokat Bendik Kværnø gjør det klart at dersom ikke vann og avløp omgjør sitt vedtak, som også går ut på å tvangsgjennomføre utbedringer, vil klientene reise søksmål.

Er ugyldig

– Kristiansen og Karlsen mener at kommunens vedtak er ugyldig. De vil i tillegg fremme krav om erstatning for tap som følge av kommunen rettsstridige behandling av saken.

Avløpsstriden i kvaløybygda har pågått i årevis. Da tingretten behandlet forholdet sist vinter, konkluderte dommeren med at infiltrasjonsanlegget ikke trenger utbedringer. Ekteparet ble dessuten tilkjent erstatning.

Ikke gjort noe

Under rettssaken erkjente Kristiansen og Karlsen at det var lekkasje på anlegget. I brevet til kommunen sier advokat Kværnø at hans klienter fikk utbedret skaden før jul i fjor – noe som også retten la vekt på ved sin avgjørelse.

Til tross for det, har kommunen ved vann og avløp ikke vært villig til å trekke tilbake sitt vedtak.

Ugyldig vedtak

– Slik vi ser saken, bygger kommunens avgjørelse på en formodning at det kan være forurensninger fra anlegget. Her er det ikke vist til noen dokumentasjon på at det faktisk forurenses. Derfor har vann og avløp ikke noe faktisk grunnlag å bygge sitt vedtak på. Det alene er tilstrekkelig til å gjøre vedtaket ugyldig, sier Kværnø.

Tatt nye målinger

Så sent som i vår foretok eierne vannprøver uten at det ble påvist forurensning. Ifølge advokaten var også den kommunale etaten på stedet og utførte tilsvarende målinger. Også disse var negativ.

– Kommunen har ikke oppfylt sin plikt når det gjelder å undersøke saken godt nok før vedtaket ble fattet. I en sak som denne, hvor konsekvensene blir betydelige, er det særdeles viktig å bringe klarhet i forholdet. Det er et grovt brudd på god forvaltningsskikk når kommunen ikke skaffer seg fullt innblikk i de sentrale og faktiske forholdene denne saken har, sier Bendik Kværnø.

Kinkig sak

Arne Christian Vangdal i vann og avløp karakteriserer denne nabotvisten som en kinkig sak.

– Vi er som forurensningsmyndighet pliktig til å sjekke denne typen forhold. Og det er uomtvistelig at dette har vært tidkrevende og påført kommunen kostnader.

– Hva angår det varslede søksmålet, har vi bedt kommuneadvokaten om en uttalelse før vi svarer. Men vi er selvsagt interessert i å finne løsninger, sier Vangdal.

ugyldig: Advokat Bendik Kværnø mener kommunens vedtak er ugyldig og må oppheves. Foto: John Andresen