Parkeringsplassen jeg snakker om er den i Strandskillet, rett utenfor byens første høyhus i Strandskillet 3.

Parkeringsplassen er ikke alltid like velegnet – og hvis man tar den relativt tungt trafikkerte gata med i ligninga, kan den av og til være trafikkfarlig. Men som det går fram av dagens hovedbilde har man faktisk parkert slik lenge. Og det har vel stort sett gått bra...

Viktig gate

Strandskillet er altså tverrgata som går fra Strandtorget og opp til Mellomveien. Fram til 1842 markerte den bygrensen mot sør. Det var med andre ord opprinnelig den gata som skilte «den egentlige By fra Tromsøstranden og Prestegaardens marker». I 1846 fikk den sitt offisielle navn.

Til tross for sin beskjedne lengde har dette vært ei viktig gate for byen. Ikke minst fordi det var den bøndene brukte da de fraktet melk fra fergeleiet på Strandtorget til Tromsøysund meieri som lå i Grønnegata 39. Det vil si: først var adressen Grønnegata 37 inntil tomta ble slått sammen med Strandskillet 4 i 1906 før man i 1933 endret navnet til Grønnegata 39.

At meieriet i sentrum ble avviklet da man den 25. april 1960 tok i bruk nye lokaler i Strandvegen, hjalp lite på trafikken i Strandskillet. Den dag i dag er den fremdeles trafikalt belastet og det er nok ingen tilfeldighet at krysset Strandskillet/ Storgata ble det første lysregulerte krysset i byen.

Døde under overvintring

I dag er det bare fem hus som har adresse Strandskillet, men dette er ikke hvilke hus som helst. I tillegg til Meieriet, som av og til lå i gata, finner vi Baptistkirka som har holdt hus i Strandskillet 2 siden 1872 da de kjøpte huset av den enka etter den kjente ishavsskipperen Sivert Tobiesen, da han og sønnen døde under overvintring på Novaja Semlja. I Strandskillet 2 har det siden 1872 også vært både museum og bibliotek.

Rett ved siden av parkeringsplassen vi tok utgangspunkt i ligger som kjent Tromsøs første høyhus – Tromsø kvinneråds hybelhus for enslige eldre som ble reist i 1959.

Strandskillet før krigen

Det ser ut som dette bygget mangler i begge bildene. Og på det lille bildet er ikke gatas høydepunkt (i bokstavelig forstand) bygd ennå. Øverst i gata lå nemlig Drosjeeiernes bensinstasjon som ble bygd på midten av 50-tallet.

Det lille bildet skal være tatt i 1936–1937, og viser at Strandskillet en gang i tiden var ei bred gate som fungerte godt som en grensemarkør. I dag oppleves denne grensom som høyst unaturlig.

Bildet viser også at da man i sin tid begynte å parkere på skrått i Strandskillet var det også en langt mer oversiktlig plass.

Kilder: Lokalhistoriewiki.no, Perspektivet Museum.

STOR PLASS: Dette bildet fra mellomkrigstida viser hvordan området så ut den gang. Strandskillet er den åpne plassen i bildets nederste høyre kant. Bildet er brukt med tillatelse fra Perspektivet Museum. Foto: Fjellanger- Widerøe/ PEM-SCH-00402 Foto: Fjellanger Widerøe