– Små barn har ofte ikke forutsetninger for å forstå at skytestøy på skytebane ikke er farlig. De vil kunne forbinde skytestøy med fare på bakgrunn av daglige nyheter om mennesker som blir skadet og drept av skytevåpen.

Det skriver Willy Tore Mørch, professor emeritus i barns psykiske helse, i en uttalelse som er sendt til Tromsø kommune.

Skadevirkninger

Det er nabo til skytebanen, Anders Christensen som har bedt spesialisten på barns psykiske helse om å skrive en uttalelse om skytebanestøy med utgangspunkt i barns helse.

Det er første gang Mørch uttaler seg om barns interesser i forbindelse med etablering av en skytebane.

– Det som ofte skjer er at barn blir glemt, derfor sa jeg ja til å uttale meg på prinsipielt grunnlag om barns opplevelser og mulige skadevirkninger av skyting så tett innpå, sier Mørch til iTromsø.

Mareritt og flashbacks

Willy Tore Mørch mener at i tillegg til den generelle belastningen som følge av skytestøyen, kan barn bli engstelige og redde, selv om de voksne beroliger dem.

Han viser også til at skytestøy til klokken 22 om kvelden vil berøre barns leggetid. Det vil kunne vanskeliggjøre innsovning og føre til søvnmangel, som over tid fører til psykiske helseplager og kan gå ut over konsentrasjonen på skolen.

– Jeg vil i tillegg bemerke at barn og unge med krigserfaringer og som er kommet til Norge som flyktninger er spesielt sårbare for støy som minner dem om krigsopplevelsene. Dette er gjenopplevelser av traumatiske hendelser som de ikke har kontroll over og vil kunne bidra til forverring av Post-Traumatisk- Stress-Disorder (PTSD) med mareritt og «flashbacks», skriver han i skytebaneuttalelsen.

Støtter kommuneoverlegen

Willy Tore Mørch mener skytestøy på ettermiddags- og kveldstid bør begrenses så mye som mulig. Han derfor kommuneoverlegens innspill til den nye skytebanen.

– Jeg støtter kommuneoverlegens forslag om begrensninger av skytestøy med én skytefri hverdag og én skytefri formiddag og ettermiddag i uken, og opphold i skyting på lørdager.