Tirsdag ble forslaget til kommuneplanens arealdel for 2017–2026 lagt ut på kommunens hjemmesider. Det skjer nesten ett år og syv måneder etter at kommunestyret vedtok det forrige planforslaget 26. august 2015. Det forslaget opphevet Fylkesmannen som ugyldig i desember samme år.

Tromsømarka og Holt

Dette er hovedinnholdet i det nye planforslaget:

• Økt fokus på fortetting og transformasjon innenfor eksisterende byggeområde

• Fokus på sentrum-Breivika-Langnes i en knutepunktstrategi og med bydelssentrene som sekundære knutepunkt

• Økning av areal til boligformål

• Bevaring av Tromsømarka som friluftsområde

• Bevaring av Holt

• Ny forbindelse til Kvaløya

– For oss er det fantastisk at Byutvikling tar inn forslaget om å bevare Holt. Jeg håper også at politikerne ser verdien i Holt, sier daglig leder Ute Vogel i Holt 4H læringstun.

nye MULIGHETER: Holt 4H læringstun mener en bevaring av Holt som en grønn lunge åpner for mange nye muligheter. Illustrasjon: Asplan Viak

Møtt av massive protester

I det forrige planforslaget ble store områder med dyrket mark og arboretet sør for Holtveien vurdert for boligbygging. Forslagene som forelå om nedlegging av landbruksforskningen på Holt er nå reversert, og Nibio skal fortsette som før i tillegg til at Veterinærinstituttet skal flytte til Holt.

– Forslag om utbygging på Holt møtte massive protester, og også en rekke andre forhold taler for å ta merknadene til følge. Holt representerer et unikt kulturlandskap, og man er ikke avhengig av utbygging her for å oppnå god og fremtidsrettet boligvekst på Tromsøya. Området vil tvert imot i fremtiden kunne representere unike verdier for byens befolkning, heter det i den nye planbeskrivelsen.

GRØNN LUNGE: Illustrasjonen viser hva som er mulig få til på Holt. Bygget i midten (Dome) symboliserer kurs- og aktivitetssenter. Illustrasjon: Asplan Viak

Åpner for nye muligheter

Nå tilrettelegger arealplanen for Holt som en grønn «lunge» og aktivitetspark, med urbant jord- og hagebruk.

– Det er svært gledelig, og håper det også blir resultatet etter den politiske behandlingen. I forbindelse med budsjettbehandlingen i fjor høst foreslo vi at Holt kan bli en aktivitetspark og læringsarena både for skoler, allmennheten og næringsliv. Det viser at de har lyttet til våre innvendinger og forslag. Dette gir oss blant annet muligheter til at flere kan dyrke i sin egen parsellhage på Holt. Vi ser også for oss et Arktisk Matkultursenter på Holt, sier Vogel.

Ifølge utkastet til ny arealdel til kommuneplan vil den gi en planreserve på minimum 20.980 og maksimum 24.320 boliger. Det igjen gir rom for anslagsvis mellom 42.000 og 48.000 nye innbyggere.

Forslaget til den nye arealplanen skal behandles i byutviklingskomiteen og kommunestyret.

nye MULIGHETER: Holt 4H læringstun mener en bevaring av Holt som en grønn lunge åpner for mange nye muligheter. Illustrasjon: Asplan Viak
GRØNN LUNGE: Illustrasjonen viser hva som er mulig få til på Holt. Bygget i midten (Dome) symboliserer kurs- og aktivitetssenter. Illustrasjon: Asplan Viak