Bildet er tatt på 17. mai på begynnelsen av 50-tallet, enten i 1951 eller 1952, utenfor lærerskolen, som på den tiden lå omtrent der Tinghuset i dag ligger.

På bildet ser vi Are Rydland (69) til høyre, sammen med storebror Knut Rydland og mor Tordis Rydland.

– Faren min, Jens Rydland, var rektor på lærerskolen. Både han og mor kom opprinnelig sørfra – han fra Stord og hun fra Rjukan, og de giftet seg i Tromsø i 1941, forteller Are Rydland.

Ny lue

Også mor Tordis var innenfor læreryrket – først var hun selv elev ved lærerskolen, før hun begynte som lærer ved Tromsø Folkeskole rundt 1950. På den tiden var skolen delt opp i jenteskole og gutteskole.

– Å feire 17. mai var stor stas, husker jeg. Både Knut og jeg hadde fått oss nye klær, og jeg husker at jeg var særlig stolt over luen. Det hadde jeg aldri hatt før, forteller Rydland.

– Selv om far hadde en fremtredende stilling, hadde vi ikke så god økonomi. Dette var i etterkrigstiden og en hverdag med rasjonering og ikke lett å få tak i ting. Jeg husker at vi gikk i tog og at jeg syntes det var fantastisk med musikkorps. Jeg brukte å løpe etter korpsene for å høre, minnes Rydland.

Siden samlet man seg på Stortorget, der det var taler.

– Selvfølgelig fikk man etter hvert også kjøpt is og brus, men det tok en tid før det ble alminnelig. I min familie brukte vi å lage eggedosis. Det forbinder jeg med 17. mai.

På besøk

Som rektor hadde far Rydland en stor bekjentskapskrets som familien besøkte på 17. mai.

– Vi guttene var alltid med, og det var spennende å sitte i en krok å høre på når de voksne snakket. Jeg husker stemningen som helt spesiell, forteller Are Rydland.

Det er ikke bare Are og Knut som er finpyntet på bildet. Også mor Tordis er flott antrukket i knelangt skjørt, hatt og jakke med smalt liv.

– Mamma var opptatt av å pynte seg. Hun var en sterk personlighet som gjerne markerte seg i mange sammenhenger og som la stor vekt på å være velstelt. Hun var alltid velkledd og opptatt av å ta seg ut, uten at hun var jålete, minnes Rydland.

Moderne

Bak kameraet står mest sannsynlig Jens Rydland.

– Han hadde et kamera, og det var mye styr når man skulle ta bilde. Men det var moderne å bli tatt bilde av, og noe helt annet enn i dag. Man fikk jo ikke se bildet med en gang, men måtte vente lenge. Det var stor stas å se oss selv på bildet da det kom.

Da den nye lærerskolen ble innviet i 1952, var det med Jens Rydland som rektor. Han fortsatte i sin rektorstilling fram til 1959, da familien flyttet tilbake til Stord.

– Mor var lærer ved Tromsø Folkeskole fram til vi flyttet, og det er flere som har skrevet til meg på Facebook at de husker henne både som klasseforstander og speiderleder. Det er artig, sier Are Rydland, som har delt flere bilder i Facebook-gruppa «Gamle Tromsø».

I foreldrenes fotspor

I tillegg til bror Knut har også Rydland to søstre. Flere av barna lot seg inspirere av foreldrenes yrkesretning.

– Jeg utdannet meg til lektor i Bergen, og da jeg skulle søke jobb, var jeg opptatt av at jeg ville nordover igjen. Det ble aldri vestlending av meg, for jeg ville hjem til nord.

Også Knut ble lærer – faktisk på samme skole som Tordis og Jens først møttes på, i Flekkefjord. Også Ares ene søster valgte seg til læreryrket, mens den andre søsteren begynte å jobbe på et bibliotek.

Are Rydland havnet på Sjøvegan, der han har jobbet som lektor i 34 år. Nå er han pensjonist.