Første halvdel av juni 2015 gikk inn i historiebøkene som den kaldeste siden 1982. Dette året meldte Bladet Tromsø på forsideplass at «årets junimåned ble nesten like kjølig som juni 1923.»

Stor stas

Men så kom altså juli, og dette bildet av Aina Yvonne Svenning og Siv Hanne Johansen publiserte Bladet Tromsø på førstesiden fredag 2. juli 1982 under overskriften «Sommeren er her».

Svenning husker godt at fotograf Einar Bangsund tok bildet av badenymfene i fontenen.

– Da var det jo stor stas å komme i avisen, sier hun til iTromsø.

Bildet bærer også vitnesbyrd om endringene som har skjedd i byen. I dag er husrekken i bakgrunnen erstattet med Nord-Troms tingrett som sto ferdig i 2003, og fontenen er fjernet.

Bakterieflora

– Jeg vokste opp i Otto Sverdrups gate, og det var jo ingen andre bademuligheter i nærområdet. Foreldrene våre likte nok ikke at vi badet i fontenen med tanke på bakteriefloraen som må ha vært der, men den fristet jo veldig, sier Svenning og ler.

Den opprinnelige parken i området kom til i 1896 og ble opparbeidet av Selskapet for Tromsø bys vel. Navnet fikk plassen samme år etter at Fridtjof Nansen selv gikk i land her 21. august. I 1921 ble det stelt i stand en barnepark i området, og på 50-tallet var Nansens plass også fast sirkusplass.

Brutt idyll

Idyllen ble imidlertid brutt da Tromsøbrua kom og store deler av parken ble forvandlet til veiinnslag og bompengestasjon. I 1977 brant Seminar-bygningen som til da hadde satt sitt preg på plassen, og det forelå da planer om å bygge kommunens nye rådhus i området, men disse ble forkastet på slutten av 80-tallet. Det var på samme tid at fontenen også forsvant fra bybildet. Hvorvidt bakteriefloraen hadde noe med dette forsvinningsnummeret å gjøre, vites ei.

Ellers på forsiden samme dag kunne vi for øvrig lese om 60-åringen som vant en reise til Hawaii, byens svært varierende billakkpriser og Bladet Tromsøs sommerbuss som besøkte Kroken.