Vi tar det som en selvfølgelighet at vi har tilgang til, at vi kan få i oss nok og at det er rent når vi inntar det. Jeg snakker om vann, rent friskt vann som kommer ut av kranen når du skrur på den når du skal drikke eller tar deg en varm og god dusj etter en treningstur.

Tilgang til rent vann er en menneskerett. Visste du at vannmangel krever flere liv enn det krig med våpen gjør?

Vannbehov!

Vi mennesker må ha vann og kroppen vår består av mer enn 60 prosent vann. Gjennom maten vi spiser får vi i oss mye væske, men vi har også behov for tilgang på ren drikke. Vann har også livsviktige funksjoner for oss.

Kroppen vår trenger vann for å kunne oppta næringsstoffer og få de transportert ut til cellene i kroppen vår og for å kvitte seg med avfallsstoffer.

Fordøyelsessystemet vårt har behov for væske for at vi skal unngå forstoppelser. Vann er og blir den beste tørstedrikken som finnes og vi har behov for mer enn tre liter hver dag.

Væsketap

Når kroppstemperaturen vår øker og vi svetter mer enn ellers, som ved hard fysisk aktivitet, høy lufttemperatur eller sykdom med høy feber, øker kroppstemperaturen vår.

Kroppen vår regulerer kroppstemperaturen gjennom svette. Når vi svetter bindes mye av «overskuddsvarmen» vår i svetten. Slik klarer vannet å fjerne varmen fra kroppen. Får vi ikke nok væske under slike tilstander, kan kroppen bli overopphetet.

For å sjekke om du er i væskebalanse, kan du gjøre en enkel kontroll. Ved å se på fargen på urin vil du få en konkret tilbakemelding. Mens morgenurin er konsentrert og mørk, skal fargen være lys og gjennomsiktig om dagen.

Et væsketap på 20 prosent kan være dødelig og vi mennesker kan ikke overleve uten vann, maksgrensen uten væsketilførsel er stipulert til en uke på et voksent menneske.

Vannmangel årsak til sykdommer

Søndag 19. oktober går årets TV-aksjon av stabelen og innsamlingen er i år til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid med å skape varig tilgang til rent vann i ulike land.

Vann er en grunnleggende forutsetning for alt liv og all utvikling. Hvert år dør mer enn fem millioner barn under fem år av vannbårne sykdommer. Feilernæring, skittent vann, mangel på sanitæranlegg og toalett genererer sykdommer.

Visste du at det er i dag flere mennesker som har mobiltelefon enn mennesker som har tilgang til et toalett? Når halvparten av verdens sykehussenger opptas av pasienter som har sykdommer som er forbundet med mangel på rent vann, sanitære fasiliteter og dårlig hygiene, er det skremmende.

Vannforbruk

En deilig dusj etter en treningsøkt eller for å våkne på morgenen? Et paradoks er at om vi bruker fem minutter i dusjen har vi brukt like mye vann som en gjennomsnittsperson fra et utviklingsland bruker på en hel dag! 70 prosent av jordenes overflate er dekket av det, men kun 0,1 prosent kan brukes til drikkevann.

Uten rent vann kollapser samfunnet ogto tredjedeler av verdens befolkning har ikke tilgang på det. Vi er heldig og opplever det som en selvfølgelighet at vi har rent vann, kanskje akkurat derfor er det viktig at vi bidrar til å ta vare på vannressursene våre.

Med enkle grep i hverdagen kan du og jeg være med å gjøre en forskjell. Tiltak som å montere en sparedusj og bruke kortere tid i dusjen. Ikke vask halvfulle maskiner med klær eller halvfulle oppvaskmaskiner.

Så neste gang du er tørst og tar et glass vann, bruk noen sekunder og tenk på hvor heldig du er som har tilgang på rent vann!

Hilde Anita Sandvoll. Foto: Tom Benjaminsen