Her er Egon Holstads 10 favorittplater fra 2020

Her er Rudi Nikolaisens 10 favorittplater fra 2020

Her er Helge Skogs 10 favorittplater i 2020

Selv hadde jeg så mye angst i starten av pandemien at det eneste jeg klarte å høre på var Humble Pie-albumet «Thunderbox», siden det kjentes så trygt og godt.

Det gikk heldigvis over, men som en følge av at alt har vært stengt så har bruksområdene for musikk forandret seg. Jeg har ikke fått vært DJ i år, så da har jeg ikke hatt like stor glød til å følge med på klubb-rap, dancehall og soca som jeg vanligvis har.

Man skulle tro musikk generelt ble mere politisk i år, men i en mørk situasjon er eskapisme det man lengter etter, og stille introspeksjon (er det et ord?). Her er min liste over lockdown-vennlig rap og nærliggende sjangre fra i år.

1. FIONA APPLE «Fetch The Bolt Cutters»Send meg boltsaksa, sett fangene fri! For et herlig album, frigjort fra alt av kjedelige regler. Slutt å spark meg under bordet, jeg kommer ikke til å slutte på å høre på dette mesterverket!

2. MOZZY «Beyond Bulletproof»Dette er selve øyeblikket der Sacramento-rapperen går fra å være ung, sint gangsta-rapper til angrende synder, visdomsdelende OG, talsmann for folket. En hjerteskjærende ekte hyllest til alle de som er fanget i statenes bisarre pengemaskin av et fengselssystem, over sjelfull og delikat produksjon.

3. KHRUANGHBIN «Mordechai»Selve definisjonen på hipstermusikk, kanskje, men her treffer Texas-trioen så til de grader. Dette er soundtracket til den uskyldsrene sommeren hvor vi følte at vi var over kneika, nå ordner alt seg, og fy faen for en deilig miks av thai-funk, psykedelia og soul pakket inn i en underkommunisert dub og trip hop-estetikk, bland meg en Aperol Spritzer og se om du ser bartevoksen min der borte!

4. RUN THE JEWELS «RTJ4»Ingen traff tidsånden bedre enn da sørstatenes nye talsmann Killer Mike og den introverte stoneren El-P slapp dette manifestet av et album. Politivold, markedsliberalismens katastrofale følger og alt som er galt med USA 2020, over basstunge beats, toppet med fråtsing i alt som er gøy (old school rap, marijuana, proletatiatet).

5. BERNER «Russ Buffalino: The Quiet Don»San Franciscos store sønn og marihuana-millionær spyr ut album som om det var innvandringskritiske kommentarer i Resetts kommentarfelt. Ofte blir det litt mye, men Berner på sitt beste er den mest tilbakelente, musikalske vestkystmusikken du kan tenke deg. Denne topper akkurat «Los Meros» (med B-Real) som årets Berner.

6. FREDDIE GIBBS, THE ALCHEMIST «ALFREDO»7. BOLDY JAMES, THE ALCHEMIST «The Price of Tea in China»The Alchemist er en produktiv jævel som nyter godt av at hiphop i 2020 vet å verdsette god, gammeldags, skitten boom bap og tradrap. Gibbs kan ikke gjøre noe feil om dagen, og oppfølgeren til fjorårets maktdemonstrasjon «Bandana» (med Mad Lib) er faen meg Grammy-nominert. Boldy James på sin side er knirkete, skitten og vindskeiv smart ass-rap på sitt aller beste.

8. S.G. GOODMAN «Old Time Feeling»Hvis Joni Mitchell hadde vært ei 25 år gammel lesbe, vokst opp langt faen utpå sørstatsbøgda, med slaveriet og Jim Crow-historien hengende rundt beinet som en fotlenke. Noen plater bare «Riv i hjertet», for å si det med Lofotens største sjarmør.

9. PA SALIEU «Send Them To Coventry»Mens Pop Smoke amerikaniserte UK drill for hitlistene i statene, fusjonerte Pa Salieu soundet med dancehall, grime, afrobeat og hip hop, og lagde årets britiske album.

10. BENNY THE BUTCHER «Burden of Proof»Griselda-gjengen fra Buffalo, NY er en solskinnshistorie nordmenn burde elske. Middelaldrende dopdealere fra oversett drittby vinner hele kongeriket med kompromissløs tradrap og komplekse «bars». Benny vant 2020!