I løpet av februar er det mulig å få med seg ikke mindre enn syv filmer som sto på TIFF-programmet nylig, blant dem flere av publikumsfavorittene.

Fra 1. februar vises russiske «Savnet» som er nominert til Oscar for Beste ikke-engelskspråklige film. «Call Me By Your Name» ble blant annet nominert til Beste film og vises senere i måneden.

En annen film som ble Oscar-nominert for Beste film er «The Post», som det er eksklusiv førpremière på. Steven Spielbergs nye film vises i samarbeid med Troms Journalistlag. Kommentator og tidligere USA-korrespondent i VG, Anders Giæver holder innledning før filmen.

Musikk på kinovisningen av «Descent into the Maelstrom: The Radio Birdman Film» har ikke bare norgespremière, men er også første visning i verden utenfor Australia.

Den svenske regissøren Ingmar Bergman ville fylt 100 år i år. Det markeres ved å vise rundt 20 Bergman-filmer gjennom hele 2018. «Jomfrukilden» fra 1960 er første Bergman-film ut, i februar.

Dette er Feedback-redaksjonens anbefalinger til filmene du bør få med deg på februar-programmet:

1. «C’Est La Vie» (regi: Olivier Nakache & Eric Toledano, Frankrike 2017)

TIFF-FILM 1: Alt går ikke helt som planlagt i bryllupet som arrangeres i den franske komedien «C’Est La Vie».

Regissørene bak dramakomedien «De urørlige» tar et dypdykk i cateringbransjen i sin nye, rendyrkede komedie.

Det spares ikke på noe i bryllupet Max og hans kolleger skal gjøre til bryllupsparets en-gang-i-livet-opplevelse. Både bryllupsangeren, bryllupsfotografen og de andre i staben har sine særegne sider. Du har servitører som mingler med bryllupsgjestene og ikke minst en brudgom som virkelig har lagt seg i selen for å imponere sin brud. Partyfikser Max prøver etter beste evne å lose gjester og ansatte gjennom en kveld og natt fylt av små katastrofer og, for oss i kinosalen, stor humor.

2. «Ex Libris – The New York Public Library» (regi: Frederick Wiseman, USA 2017)

TIFF-FILM 2: I februar kan du se den tre timer og 17 minutter lange dokumentaren «Ex Libris – The New York Public Library» på Verdensteatret dersom du gikk glipp av den på TIFF.

Filmveteranen Frederick Wiseman (88) tar et dypdykk i The New York Public Library og dets mange underavdelinger. Til tross for at folk har tilgang på det meste via mobil og pc, viser biblioteket seg som slitesterkt og fremtidsrettet, med evne til å tilpasse seg ulike samfunnsstrømninger. Wiseman gir et interessant bilde av livet bak bokreolene hvor utlån av bøker en bitte liten del av den virksomheten som drives i dette gigantiske biblioteket. Det er minst like mye en film om menneskene som på ulikt vis finner glede med alt det et bibliotek har å by på, både som ansatt og bruker.

3. «The Post» (regi: Steven Spielberg, USA 2017)

FØRPREMIÈRE: 7. februar er det førpremière på Steven Spielbergs Oscar-nominerte «The Post», med Meryl Streep og Tom Hanks i hovedrollene.

Denne månedens førpremière er Steven Speilbergs nye film med skuespillerveteranene Meryl Streep og Tom Hanks i hovedrollene. Filmen er Oscarnominert for beste film og beste kvinnelige hovedrolle (Streep). Filmen handler om USAs første kvinnelige eier og avisutgiver Katharine Graham (Meryl Streep) i The Washington Post, og hennes redaktør Ben Bradlee (Tom Hanks) i løpet av noen kritiske måneder i 1971. Avisen avslørte hvordan den amerikanske regjeringen gjennom flere tiår og fire presidenter førte det amerikanske folk og verden for øvrig bak lyset i forbindelse med Vietnamkrigen, en krig som er brennaktuell den dag i dag til tross for at den tok slutt i 1975.

Kinosjefens anbefaling:

«Pickup on South Street» (regi: Samuel Fuller, 1953)

FILMKLASSIKER: «Pickup on South Street» er en film noir fra den kalde krigens dager med handlingen lagt New Yorks underverden.

Blikkene sirkulerer på T-banen i New York. Vi blir vitne til et lommetyveri – spennende, ja, nærmest erotisk! I lommeboka er det mikrofilm med topphemmelig informasjon. Verken tyven eller lommebokens eier er klar over dette, og det er duket for film noir av sjeldent godt merke. Den kalde krigen ulmer. Regissør Samuel Fuller, krigsveteran og tidligere krimjournalist, laget rå filmer som ikke skydde det brutale. «Pickup on South Street» er et godt eksempel, og vises nå i flott 4K-kvalitet.

Sveinung Wålengen, leder for Verdensteatret

Les hele programmet på Verdensteatrets hjemmesider.