Slik setter filmklubben sitt preg på Pride

Filmklubben har satt et regnbuefilter quizen og viser kultfilmen «Rocky Horror Picture Show».
INTERAKTIV FILMVISNING: Under visningen av kultfilmen «Rocky Horror Picture Show» kan du både sprute vann og synge med. 	FOTO: 20th Century Fox. 

INTERAKTIV FILMVISNING: Under visningen av kultfilmen «Rocky Horror Picture Show» kan du både sprute vann og synge med. FOTO: 20th Century Fox. 

Denne helgen starter Tromsø Arctic Pride og i løpet av neste uke vil regnbueflagget sette sitt preg på byen. I den anledning avholder Tromsø filmklubb to arrangementer i riktig «pride»-ånd. Fredag 09. november arrangerer de visning av musikal-horrorfilmen «Rocky Horror Picture Show» fra 1975 på Storgata Camping med DJ Chris Lynch som tar festen videre.

– Tromsø filmklubb viser denne filmen vært år, og da jeg så programmet til årets pride synes jeg det var plass til et slikt arrangement i løpet av pride-uken. Den offisielle pride-festen på lørdag er superambisøs og kan være litt kostbar for noen, dette arrangementet er sånn sett litt mer lavterskel, sier Rune Nilssen, styremedlem i Tromsø Filmklubb

Skapte møteplass

For dem som ikke kjenner til «Rocky Horror»-fenomenet så er publikum en like viktig del av visningen, som filmen i seg selv. Som publikum er du med å danse og bruke flere andre rekvisitter underveis i visningen.

– Da den kom oppsto fenomenet med deltakelse i salen ganske kjapt. Folk danset og mimet sammen. I tillegg ble det en av de første kulturelle møteplassen hvor heterofile fikk ta del i noe som kanskje var en litt skeiv subkultur. Det endte derfor opp med å bli en møteplass for alle type mennesker, uansett legning, sier Nilssen.

HOLDER QUIZ OG VISER KULT-KLASSIKER: Rune Nilssen i filmklubben mener blant annet Pride er en gylden mulighet for klubben å vise seg fram.  

HOLDER QUIZ OG VISER KULT-KLASSIKER: Rune Nilssen i filmklubben mener blant annet Pride er en gylden mulighet for klubben å vise seg fram.  

 

Ifølge Nilssen var det på 70- og 80-tallet ikke så vanlig som nå at heterofiler dro på skeive klubber.

– Denne filmen resulterte i en smeltedigel og møteplass hvor subkulturer møttes. Det har derfor vært en viktig film for LHBTQ -kulturen. Under visningen av disse filmene så kunne folk, uansett hvilken gruppe av samfunnet man tilhørte, finne sin lille stamme. Det er en interaktiv opplevelse som er å være en del av sier Nilssen.

Ut av kinosalen

Nilssen og samboeren Odd-Arild Knutsen, også han i styret til Tromsø filmklubb, arrangerer annenhver mandag fast film- og TV-quiz på Hålogaland Teater. Førstkommende mandag blir det et litt skeivt skråblikk på quizen.

– Vi kommer til å kjøre quizen gjennom et regnbuefilter. Den quizen som hører med det skeive miljøet er representert i alle falsetter av film- og TV-industrien. Man trenger ikke være ekspert på skeiv film for å delta. For oss er det viktig å skape en bevissthet rundt at også dette miljøet er representert i filmbransjen og at det fantes filmer som tok opp dette temaet før «Skam», sier Nilssen.

– Hvorfor ønsker filmklubben å være ekstra synlig under pride?
– Vår oppgave er å formidle film, og dette er en måte å ta filmen ut av en mørk, passiv kinosal. Dette er en perfekt måte for oss å skape større opplevelser rundt det å så film, og det er viktig for oss som filmklubb, sier Nilssen.