Norsk filminstitutt spytta inn drøyt seks millioner kroner i støtte for at Rogaland skulle få «Mission Impossible: Fallout» (2017) og Tom Cruise til Prekestolen.

Nå har en annen filmserie vist sin interesse for Norge via insentivordningen fra staten som skal lokke utenlandske filmproduksjoner til landet gjennom støtte. NRK melder fredag at Norsk filminstitutt gir fra seg 47 millioner kroner, den største tildelingen hittil, for å få innspillingen av «B25», som den 25. «James Bond»-filmen skal hete, til Norge.

Innspillingen er ventet å starte i mars i år og skal etter planen slippes i februar 2020. I teorien er det fortsatt mulig at Bond kommer til Tromsø, men spekulasjonene tyder på at det blir Vestlandet.

– Mangler filmkontakt

Linda Netland i Filmfond Nord mener at vi nok må se langt etter å få denne filmproduksjonen til Nord-Norge.

– Norge har en nasjonal filmkommisjon som jobber med å få filminnspillinger til Norge, men så finnes det i tillegg regionale filmkommisjoner som jobber med å få disse innspillingene lagt til nettopp sin region. Hele Sør-Norge er representert med sine kommisjoner, men en slik kommisjon har vi fortsatt ikke fått på plass i Nord-Norge. Dermed er det ingen som aktivt jobber med å få Bond til Nord-Norge, forklarer Netland.

De tre nordligste fylkene nedsatte et utvalg i fjor som leverte sin innstilling om å opprette nettopp en slik nordnorsk filmkommisjon. Forslaget fra utvalget ledet av Tor Vadseth i Nordnorsk Filmsenter, må opp til behandling i alle tre fylkeskommunene.

– Slik det er i dag så har vi ingen som taler vår sak når slike filmproduksjoner planlegges lagt til ett eller annet sted i Norge, sier Netland.

– Ville vært en unik sjanse

Geir Stokke i Filmklynge Nord har ingen rolle i arbeidet med å få slike produksjoner til Nord-Norge, men tror det vil bety mye for det nordnorske filmmiljøet om en slik innspilling ble lagt hit.

– Hvis det blir lagt føringer for at et visst antall av filmarbeiderne skal være lokale, så vil det kunne gi en unik sjanse til å tilegne seg kompetanse. Man lærer veldig mye av å jobbe med så dyktige folk, sier Stokke.