Siden 1999 har Taakeferd vært en trussel for tromsøværingenes ørekanaler.

– Musikken vi spiller ligger i området mellom black og death metal, og vi skal garantere at Taakeferd er det mest hardtspillende bandet i byen i byen, uten at det egentlig skal all verden til for å leve opp til og fortjene den betegnelsen.

OK, gloves off! Bassist Torbjørn «Violator» Sandnes kastet hansken i «Tromsø» 26. september 2001 i anledning en såkalt «metal-mobilisering» på Kaos sammen med de beslekta bandene Chillum og Mørkemenn.

Og hansken ble plukket opp av det gladkristne metalbandet Zhlickumpfh. Ifølge forhåndsomtalen hadde sistnevnte «gjenoppstått fra de døde» for å spille konserten.

Det glade budskap

– Vi er sauer og herren er vår hyrde. Vi synger det glade budskap og det handler for det meste om nestekjærlighet, sa Norvald «Trak Thor» Nicolaisen i Zhlickumpfh til Nordlys 6. mars 2002.

Ikke akkurat svartmetallens budskap så her var det nok duket for Armageddon, men vi mistenker at fiendtligheten mellom de to bandene ikke stakk så veldig dypt. De hadde nemlig spilt sammen før, men de gladkristne får ekstrapoeng for å holde maska lengst:

– [Konserten] er bare beviset på vår nestekjærlighet. Vi gjør det av ren godhet, sa «Trak Thor».

– Rein PR

Hvorpå Taakeferds bassist kontret med:

– Dette er rein PR.

Og tydeligvis god PR. Senere det samme året ble Taakeferd sammen med Tromsø-bandene Pulk og Esuna, utvalgt til å gjenopplive – jeg hadde nær sagt reanimere – Mack-kjelleren som konsertsted.

– Det er fantastisk fint her – veldig svalt. Og det er skikkelig god service, sa «Violator» og gitarist/ vokalist ZerVol.

«Svalt», du liksom?

Infernofestivalen

Mens avisene skrev mindre og mindre om Zhlickumpfh, fikk Taakeferd anledning til å åpne den velkjente Infernofestivalen i Oslo i 2005.

–Rent musikalsk sett kan Taakeferd relateres til old-school black metal. Med et melodiøst tilsnitt mener vi at vi har klart å sette vårt eget nordnorske særpreg på musikken. Siden vi holder til i et nordlig klima er det ikke vanskelig å bli inspirert til å skrive denne typen musikk. Mye av musikken vår gjenspeiler seg i den nordnorske naturen; rå, brutal, kald og til tider uforutsigbar, sa gitarist og vokalist «Forsite» til musikkavisa Ballade.no i den anledning.

Hvorvidt dette betyr at det var Taakeferd som vant slaget om Tromsøs sjel den skjebnesvangre torsdagskvelden 7. mars 2002 kan vi ikke være sikre på. De egentlige vinnerne var vel det hengivne metal-publikummet som fikk være til stede på konserten.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.