Helt siden 31. oktober 2002 da «Tromsø» kjørte en forside med et bilde av selveste Van The Man med overskrifta «Spiller i Tromsø» i krigstyper, hadde forventningene bygget seg opp.

– Sommeren kan bli en skikkelig opptur for alle musikkinteresserte i Ishavsbyen, skrev «Tromsø».

Kontrakten var ikke underskrevet, men et muntlig løfte var gitt fra artisten selv. Med en slik superstjerne om bord, var det ingen som brydde seg om at førstevalget Elton John ble for dyrt.

«Sommer-Tromsø»

Initiativtaker Nils Opsahl var naturlig nok opprømt.

– Nå vil vi få en skikkelig grunn til å legge den femte ferieuka vår til Tromsø. Dette blir et skikkelig proft arrangement som man bare ikke kan misse, sa han.

«Arrangementet» het «Sommer-Tromsø» og var et initiativ fra næringslivet for å få ting til å skje i Sommer-Tromsø. Det er tross alt mer lukrativt enn en stille by. Opsahl og hans samarbeidspartnere hadde sikret seg sponsormidler for vel en million kroner og entusiasmen var stor. Det var selvfølgelig også fallhøyden.

Avlysningen

– De store artistene må man booke et år i forveien. Derfor var ikke avlysningen så veldig overraskende. Men jeg hadde håpet de skulle få det til. Det er kjipt at det ikke skjer noe i byen om sommeren, sa Robert Dyrnes til «Tromsø» fem måneder senere, 4. mars 2003, da det ble klart at arrangementet måtte avlyses. Intern uenighet, samarbeidsproblemer og forsinkelser fikk skylda.

Men tromsøværingene har ikke vært vant til at underholdninga kommer rekende på ei fjøl. De har stort sett stått for sin egen uten underholdning.

– Når det verken ble Elton John eller Van Morrison, måtte vi finne på noe selv. Da agenten til Lisa Stokke tok kontakt, var det ikke nei i vår munn, sa Ulf Johansen, daværende direktør for Rica ishavshotel, den 24. mai 2003. Da var det nemlig klart for sommershow med de lokale «sangfuglene» Lisa Stokke og Haldor Lægreid.

– Nerver har jeg uansett før ei forestilling. Men det er verst å skulle opptre foran familie og venne, sa Haldor Lægreid dagen før premièren.

– Men når vi først skal gjøre dette, så må vi gjøre det bra, sa Lisa Stokke.

Den 4. juli var det premiere på showet deres, «Up Where We Belong», med artistenes barnehagetanter på plass sammen med andre forventningsfulle tromsøværinger. Lisa og Haldor skuffet ikke og fikk gode kritikker.

Og med det var sommershowet på Rica ishavshotel som en tradisjon å regne. Nå var det i det minste noe som skjedde i sommermånedene her i byen. Og i 2004 så Buktafestivalen midnattssolens lys. Ingen klager på sommerstille Tromsø lengre.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.

foto
MUNTLIG KONTRAKT: Arrangørene av «Sommer-Tromsø» hadde en muntlig kontrakt med Van Morrison om at han skulle spille i Tromsø sommeren 2003. Foto: Arkivfoto