Man kan spørre seg hvorfor man gjør det: Øver, øver mere, bruker penger på utstyr, skriver låter, øver mer, skifter strenger, pleier stemmebånd, reiser langt i nedslitte busser og alt annet som må til for å holde en konsert, bare for å legge hodet på blokka, slik at en besserwisser av en musikkanmelder kan stille seg til dommer.

Og man kan spørre seg hvorfor musikkanmelderne gjør det. For de legger også hodet på skarpretterblokka. Som under By:larm 2006 da stonerrockerne We spilte sammen med electronica-bandet Ralph Myerz and the Jack Herren Band.

En jordingsfeil?

Og «Tromsøs» anmelder, Alf Krogseth, var ikke nådig:

– Så har det utenkelige skjedd. Jeg har kjedet meg på en WE-konsert. [ ...] på lørdag kveld låt WE direkte uinspirert. Synd, men sant. Så kom Ralph Myerz på scenen, og jeg fikk lyst til å sage av meg foten. [ ...] Electronica er ikke musikk, det er en jordingsfeil. [ ...] Etter det som virket som et uendelig sett kom We tilbake på scenen, og ting gikk fra ille til verre. [ ...] Fanden heller gutter, hva er det dere holder på med? [ ...] Jeg kan ikke huske sist jeg var så glad for at en konsert var over, sto det i «Tromsø» 13. februar 2006.

Er det meg det er noe galt med?

Krogseth som i dag er redaktør for gatemagasinet «Virkelig» er kjent for sin skarpe penn, så det var nok langt fra tilfeldig at han var avisas utsendte ute i By:larm-natta. Han la for ordens skyld til følgende avslutning:

– På tampen skal det dog sies at det virket som det store flertall av publikum hadde det aldeles fortreffelig. Muligens er det meg det er noe galt med

Blant dem som koste seg på konserten var iTromsøs framtidige sjefredaktør, den gang frilanser og selvtitulert «hobbyplateanmelder».

– For meg virker det som om Krogseth er noe «sjangerblind». Som om han sitter litt for mye fast i «rock-er-best-verden-og-hele-havet» sporet som mange anmeldere ofte gjør, skrev Stig Jakobsen i «Tromsø» 16. februar.

We trekker ned?

Og la til at han hadde kost seg på konserten.

– Jeg nærmer meg terningkast fem for en rå konsert, men havner på en firer da WE trekker det litt ned med litt daffe partier.

Som å bannes i rockekirka, men alle har rett til å forfekte sine egne meninger.

Det hadde også Lage Fosheim, promotionansvarlig i Universal Music Norge og vokalist i The Monroes, etter festivalen:

– For å bruke vår terminologi med å gi terningkast, så vil jeg gi arrangementet en ren sekser, det har vært helt fantastisk. Alle ære til byen Tromsø og arrangørene, sa Fosheim til «Tromsø» da festivalen ble oppsummert 14. februar 2006.

Så kunne vi kanskje være enig om det, i det minste?

LES ALLE Feedbacks musikkminner.