Rambergan: Da Tromsø maritime skole ble vedtatt nedlagt av fylkestingspolitikerne 19. mars i fjor, var det på bakgrunn av løfter om flytting og oppretting av en ”superskole” i Breivika. Fagmiljøet så det som et plaster på såret over tapet av bautaen på Rambergan. Nå frykter fagmiljøene på Tromsø maritime skole at superskolen i Breivika bare var et luftslott.

Plaster på såret

– Vi ble lovet at Tromsø maritime skole skulle slås sammen med Breivika videregående skole i et flott prestisjebygg av en storskole. Det maritime aspektet skulle leve videre. Det var ikke optimalt, men føltes som et plaster på såret. Vi skulle flyttes samlet, men nå virker det som om vi blir delt i tre. Maritime fag til Breivika, service og samferdsel til Breivang og påbygning til Kvaløya, forteller Vibeke Moland Robertsen fra Utdanningsforbundet.

Les også: "Usikkerhet truer maritim utdanning"

Sammen med Børge Karlsen fra Skolenes landsforbund, Terje Jacobsen fra NITO og Kåre Moland Robertsen har hun skrevet et leserinlegg. Der omtales planene som en partering av Tromsø maritime skole.

Viktig med kjennskap

Kåre-Magne Hegstad trekker fram innarbeidete forhold mellom lærere og elever som et viktig argument for å holde de forskjellige fagmiljøene samlet også i fremtiden.

– Yrkesfagelever som ønsker seg over på påbygning kjenner allerede til miljøet og lærerne fra fellesfagene de har hatt. Det er viktig at de får fortsette i sitt vante miljø.

Les også: "Kastet russekort til Theodor rett i dass"

– Vi samarbeider veldig tett mellom studieretningene og drar en god del veksler på hverandre. Dette tar tid å bygge opp, sier Moland Robertsen.

Redusert

17. juni skal fylkestinget avgjøre den fremtidige skolestrukturen i byen. I en høringsuttalelse signert fagforeningene for de pedagogisk ansatte ved Tromsø maritime skole understrekes viktigheten av at studieretningene holdes samlet også i fremtiden.

– Vi frykter at Tromsø maritimes verdier og tradisjoner skal bli redusert til ingenting dersom vi bare blir plassert rundt omkring i byen hvor det finnes ledige klasserom. Det er vår største frykt.

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, er klar over reaksjonene fra de ansatte på Tromsø maritime skole, men sier at den foreslåtte løsningen er det beste man har klart å finne.

– Vi må utnytte den kapasiteten vi har – der vi har den, og Breivang er en helt ny skole. Faktisk den nyeste skolen vi har, sier Sollied.

Han sier at det ikke er optimalt ikke å kunne beholde såkalte beslektede fag under samme tak, men at det ikke finnes gode nok alternativer.

– Å flytte service og samferdsel gjør oss i stand å beholde hele den utdanningen samlet på et sted – selv om det beste nok hadde vært å ha fagmiljøene samlet på ett sted, sier han.