– Siden Olavsvern ble solgt, fikk vi muligheten til å bruke lokalene, sier prosjektleder Maria Danielsen ved Kurant Visningsrom.

Det er den politiske situasjonen mellom Vesten og Russland, og forholdet mellom disse som ga Maria og kompanjong Camilla Fagerli ideen til kunstprosjektet, som til nå er Kurants største kunstprosjekt så langt.

– Og siden Olavsvern ble bygd under Den kalde krigen, blir dette en naturlig del av hele konseptet, legger hun til.

Mye historie

Et dunkelt lys, ufortalte historier i veggene og flere kvadratmeter å bevege seg på. Å gå rundt inne på Olavsvern gir en følelse av at man går rundt i en labyrint – og det var akkurat denne følelsen prosjektlederne var ute etter når de gikk i gang.

– Vi har tidligere hatt et seminar hvor blant andre veteraner fra forsvaret og filosofer holdt foredrag om Den kalde krigen. Dette har vi gjort som research til prosjektet, sier Danielsen.

Det hele gjøres i samarbeid med både norske og russiske kuratorer og kunstnere.

– Når vi først fikk tildelt dette stedet, begynte vi å tenke hva dette stedet er, og ettersom vi har jobbet med det, har vi funnet ut at det er mye innhold som kunstnerne kan forholde seg til og som kan tolkes forskjellig. Ikke bare politisk, men også psykologisk sier Danielsen.

– På det kunstneriske plan vil dette bli veldig interessant, legger hun til.

Inviterer til båtreise

Og det hele skal åpnes på en storslagen måte.

– Vi vil ta med publikummet på en reise fra Tromsøya til Olavsvern hvor Insomnia-festivalen arrangerer åpningsfesten, sier prosjektleder Camilla Fagerli i Kurant Visningsrom.

Her vil det både bli performance og liveopptreden.

– Vi håper dette er noe som vil friste publikummet for så langt er kunstutstillingen et av de første offentlige arrangementene på Olavsvern, sier Danielsen.

foto
Flytter INN: Norske Ellen Ringstad (til venstre) er én av kunstnerne som flytter inn på Olavsvern i august for å jobbe med kunsten som skal stilles ut i høst. Dette er en av de største kunstprosjektene som prosjektlederne Maria Danielsen (i midten) og Camilla Fagerli ved Kurant Visningsrom til nå har jobbet med. Foto: Trond Tomassen
foto
ÅPNES FOR ALLE: Alle har vi et forhold til Olavsvern, men tidligere har det ikke vært noe særlig åpent for offentligheten, men i høst kan publikum få oppleve kunst på den tidligere marinebasen. Foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen